Szeretjük, ismerjük és a magunkénak valljuk, hiszen ez a legnagyobb mennyiségben szüretelt minőségi fehérszőlő-fajtánk. Készül belőle reduktív, friss, nyári bor, de komoly, hordós érlelésű, akár dűlőszelektált nagy fehér-, sőt késői szüretelésű desszertbor is. De mit mutat a messziről jött vendégnek?!

Magyarországon ma 7000 hektáron termesztik, az ötödik legnagyobb felületen termesztett szőlőfajtánk az olaszrizling. Legnagyobb felületen a Balatonfüred-Csopaki borvidéken fordul elő (739 hektár), azt követi Badacsony (597), majd Mátra (430) és a Balaton-Felvidék (346). Ezek közül a Mátra számít kakukktojásnak, hiszen a második legnagyobb borvidékünk bő 6500 hektárral, így nem számít érdemben meghatározónak, elterjedtségét tekintve csak a hetedik helyen áll. A másik három említett borvidéken viszont abszolút első, nagyjából a területük 40%-án olaszrizling terem. Ebből világosan látszik, hogy Észak-Balaton borvidékei számítanak a fajta hazai bázisának.

 

 

Az olaszrizling-tesztelők vegyes érzésekkel nyilatkoztak a kóstolás után, és bár annak ellenére, hogy volt pár nagyon szép tétel, ezúttal nem született ötcsillagos bor.

“Sok borász a frissességre és a lendületre helyezte a hangsúlyt. Én azokat a tételeket élveztem a legjobban, ahol ez mélységgel és komplexitással, megfelelő gyümölcsösséggel és kevés érleltséggel párosult.”

– összegezte véleményét Habány Levente, borbecsüs. Hozzá hasonlóan értékelt Ruma Shing, indiai származású borszakíró:

“Érdekes szőlőfajta, amelyből különféle stílusokban készül bor. Számomra azok voltak a legszebbek, amelekben az elsődleges gyümölcsös zamatok domináltak. Ezekben a jól érthető borokban a savak is egyensúlyban voltak, és kóstoltunk néhány izgalmas, édesebb stílusú bort is.”