Lehengerlő borokat kóstoltunk Olaszország legirigyeltebb borvidékéről, Toszkanából, csak valami hiányzott. Az olasz borhoz enni kell, már főzés közben kibontani a palackot, elkészíteni hozzá az olasz konyha slágereit a bolognai spagettitől az ossobucón át a bistecca alla fiorentináig, aztán ráérősen, jó társaságban élvezni az ízek harmóniáját, és így fedezni fel a toszkán borok nagyságát!

 

Honnan ered a szupertoszkán elnevezés? Nos, mindenki szereti az olyan történeteket, amelyek végén a hátrányból induló győzedelmeskedik – a szupertoszkán boroké pedig pont ilyen, hiszen ezek az innovatív borok megjelenésükkor a nemzetközi fajták használata miatt csak a legszerényebb eredetvédelmi kategóriában, asztali borként kerülhetnek forgalomba (vino di tavola, 1994-től pedig Toscana IGT), és így hódították meg a világot a 70-es évektől kezdve. A szerény megjelölést ellensúlyozta az angol borrajongók által adott becenév, amely ma már külön stílust jelöl.

 

 

A tesztelők véleménye egyhangú volt: a borok egytől egyig remek választásnak bizonyultak.

“Igazi élménykóstolás volt. Mind a klasszikus, mind a modern stílus megjelent a sorban; a borok többsége a nagyon jó, kiváló kategóriába esett.” – mondta Komoróczki Anna.

“Igen vonzó borsort kóstoltunk, sok bor szép gyümölcsösséggel, tisztasággal, komplexitással és remek hosszúsággal büszkélkedhetett. Néhány esetben meglehetősen jelentős volt az alkoholtartalom, de általában jól integrálódott az amúgy elegáns, jó szerkezetű borokba.” – nyilatkozta az olasz borok szakértője, Sue Tolson a kóstolót követően.