Sokan, sokféle innovatív megoldással próbáljuk átvészelni azt, ami néhány héttel ezelőtt még csak alig elképzelhető forgatókönyv volt. A koronavírus okozta állapotok mindenkit sújtanak, ám a fine dining éttermeket különösen, hiszen egy teljes, sok fogásból felépülő menüsor kiszállítása nem opció. Vagy mégis?

 

Amióta az eszemet tudom, mindig is érdekelt, hogy mi zajlik az éttermekben a kulisszák mögött. Természetesen minden alkalmat meg is ragadok arra, hogy bepillantást nyerjek a színfalak mögé – különösen igaz ez akkor, amikor egy csúcsétterem előkészületeibe van lehetőségem belekotnyeleskedni. A Laurel Budapest néhány napja indult kezdeményezése többek között ezért is izgalmas, mert adott ugyanis egy étterem, amely nemcsak arra kéri a közönséget, hogy voucher vásárlásával támogassuk őket karantén időszakában, hanem a 15 ezer forint értékű, később felhasználható utalvány kifizetéséért cserébe a sokatmondó Silentium – azaz latinul csend – elnevezésű menüjük is házhoz jön.

 

Win-win szituáció

Az ötlettel tehát többszörösen is jól járunk, hiszen a két főre szóló ételsorral az étterem a legkevésbé sem ad alább a megszokott minőségből, a 15 ezer forintos árat pedig az újraindítás után teljes egészében felhasználhatjuk és eredeti környezetében élvezhetjük majd Mede Ádám séf és Ötvös Zsuzsanna cukrászséf fogásait. És ne felejtsük el a fő célt sem, azaz, hogy ezzel az étterem túléléséhez is lehetőségünk van hozzájárulni.

 

 

Az ételek helyes kis felmatricázott (a kedvenc feliratom a be happy, make love, eat laurel) papírdobozba csomagolva és gondosan előkészítve érkeznek, az utolsó simításokat pedig mi magunk végezhetjük el otthon. További alapanyagokra egyáltalán nincs szükségünk, hiszen a kompakt kis csomagban minden megtalálható ami ahhoz kell, hogy egy pici luxust csempésszünk az otthonunkba. Mindössze két fazékra, egy serpenyőre és némi forró vízre lesz szükség, számomra pedig külön megkönnyebbülést jelent, hogy mikrohullámú sütőt egyáltalán nem kell hozzá használnunk.

A csomag menükártyát, a séf levelét és részletes, egyértelmű elkészítési útmutatót is tartalmaz, a rendeléskor pedig természetesen az ételek mellé ajánlott borok közül is válogathatunk. Akár mindegyik fogás mellé rendelhető borpárosítás, sőt Tüü Péter, az étterem sommelier-je Facebook oldalán videósorozatban ajánl a fogások mellé borokat.

 

 

A menüsor minden fogása kiváló volt, a kedvenceim a kacsaleves és a malátás desszert voltak, a legnagyobb érdeme azonban számomra mégsem a fentiek, hanem sokkal inkább az, hogy képes volt egy kis színt vinni a hetek óta tartó önkéntes fogságomba.

 

Hétköznapi örömök

Hogy hiányzott-e a fine dining éttermekben megszokott enteriőr? Hogyne hiányzott volna. Eszembe jutott, hogy mekkorákat fog majd a séf sóhajtozni, ha meglátja az ételeiket a profinak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető tálalásomban? Igen, valójában ez volt az első gondolatom. Jó lett volna néhány Néma Júlia tányér (az étterem a keramikusművész kreációit használja), az Ikea konyhaszekrényemben fellelhető kínálata helyett? Kifejezetten örültem volna ennek is. De most sok más is jó lenne – számos, ennél sokkal hétköznapibb dolog után csak sóvárgunk. Jó lenne a Duna partján borozgatni, vagy beülni egy étterembe akkor, amikor úgy tartja kedvünk.

Életünk ezen szakasza azokban most sokkal leginkább arról szól, hogy tanuljunk meg a rendelkezésre álló lehetőségeknek örülni. Márpedig ennek lehet, hiszen Laurel által kínált otthoni fine dining egyszerre hozza a kiváló minőséget, szórakoztat és élményt ad.

 

Bővebb információ és a menüsor megrendelése itt.

 

A Laurel ételsora mellé most magazinunk is házhoz jön! Amennyiben legfrissebb számunkra is kíváncsi, az már online is megrendelhető.

 

A Laurel Budapest nevét rendszeres olvasóink már jól ismerhetik, hiszen februári számunkban teszteltük már a Duchemin étterembe megy rovatunkban.

 

szerző: Budai Zsanett