Ennek az egész helyzetnek van egy materiális és egy spirituális vonzata. Fontosnak tartom, hogy megőrizzük a nyugodtságot önmagunkkal és embertársainkkal szemben is. Mértékletesség, önmegtartóztatás, józan gondolkodás, testi-lelki higgadtság az, ami átsegít most minket a bajon.

 

Illés Tamást, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének marketing- és kereskedelmi vezetőjét kérdeztük a koronavírussal kapcsolatosan kialakult helyzetről: 

Beszorultak a lehetőségeink, ezt őszintén ki kell jelenteni: az élelmiszerboltok nyitva vannak, így a bázisborainkat tudjuk ott értékesíteni. Mindemellett az online eladásban próbálunk attraktív borválogatásokat megfogalmazni: egy alap- és egy prémiumcsomagot állítottunk össze, amelyet kedvezményes áron lehet megvásárolni, díjmentes házhozszállítással. Az egyszerűségre törekszünk.

Amíg lehet, nem állítjuk le a termelést, hiszen most jönnek ki sorra a 2019-es, egyébként gyönyörű tételeink. Kérdéses viszont az anyagbeszerzés, hiszen például a palackokat Szlovákiából és Olaszországból rendeljük.

 

 

Hit, remény, szeretet

Ha ez nem motivál bennünket, akkor alapvetően nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ezzel a hárommal viszont komoly kilátások nyílnak. Nagyon sok mindenre megtanít minket ez a helyzet: a túlhajszolt élet, amit vittünk, egy külső hatásra kapott kéziféket. Ez a mostani állapot sem tartható fent, a kettő között kellene megtalálni az igazi egyensúlyt. Valahol egy ajándékként is felfoghatjuk, hiszen nemcsak felületesen, hanem mélyebb szinteken is érintkezhetünk a családunkkal, amelyre a hétköznapokban nincsen lehetőség. Ebből kell tudni táplálkozni.

Ez a vírus megtanít minket a sérülékenységünkre. Azt hisszük, hogy mi irányítjuk a világot, most kaptunk egy pofont, hogy visszakerüljünk a józan értékelések talajára. A természetből élünk, ez a helyzet pedig a természet visszafordított fegyvere ellenünk. Ahol az Isten ad, ott el is vesz. Harmonikus viszonyba kellene kerülnünk a természettel is.

Most kaptunk egy új lehetőséget arra hogy átértékeljük a helyzetünket. Be kell építeni egy biztonsági hálót, fel kell készülnünk a nem várt eshetőségekre. Az Istenbe vetett hittel, közös összefogással, kormányzati intézkedések betartásával és együttes erővel túl lehet jutni ezen is.

 

 

Részletes koronavírus-körképet az áprilisi számunkban készítettünk Hittel, közös összefogással címen, amelyben Illés Tamás mellett a borpiaci ágazat további jeles képviselői is megszólalnak a kialakult helyzettel kapcsolatosan.

 

Szerző: Kalmár Borbála