Áprilisi számunk rendhagyóra sikerült: a lap fennállásának 11 évében először írtuk és szerkesztettük teljes home office-ban a magazint. A kialakult körülményekre való tekintettel az utazás rovatban ezúttal Magyarországot ajánljuk, hozunk némi kreativitásra sarkalló boros kütyüket, Duchemin pedig ezúttal otthon marad és megmutatjuk, hogy milyen gasztronómiai ínyencségekkel kényeztetjük magunkat mi, a lap munkatársai. 

 

Mindezek mellett tesztszekciónk középpontjában ezúttal a syrah áll, így gazdag borleírással, ételpárosítással készülünk. Bejárjuk traktorral a lenyűgöző panorámájú Szászi Birtokot, interjúzunk a mohácsi Garat malommal, a liszthez pedig csoda recepteket ajánl Smuczer Hanna gasztroblogger. A változásokhoz mi is alkalmazkodunk: a hazai borszakma képviselői csepegtetnek egy kis pozitív életszemléletet a koronavírus idejére.

 

 

“Ez nem zaj, ez muzsika!”

Szászi Endre még a 20. század végén vette birtokba a Szent György-hegyen található pincéjét, amelyet azóta szépen kibővített. A megnövekedett területek új munkaeszközért is kiáltottak, így vásárolta meg első Lamborghini traktorját, amelyet azóta másik is követett, a megnövekedett gépparkkal pedig bérmunkát is vállal. Megyeri Sára helyszíni riportjában Szászi Endre életébe nyerünk bepillantást – a riportot még a karantén előtt készítettük.

 

 

Szerelmünk, a syrah

“Syrah, Shiraz,
nélküled üres a világ,
üres a nappalom,
üres az éjszakám,
száraz az ebédem,
hideg a vacsorám.”

Háy János Gondűző borocskájában énekli meg a fajtához fűződő szerelmi viszonyát, amelyet könnyű átérezni. Tesztünkön közel 30 syrah-t kóstoltunk és értékeltünk, a szakértő zsűri meglepően bőkezűen bánt a pontokkal. Lapszámunkban Horkay András jóvoltából közelebbi ismeretséget kötünk a fajta eredettörténetével és azt is megtanuljuk, milyen ételekhez illik legjobban a syrah.

 

 

Otthon, édes otthon

Duchemin otthon marad, a VinCE szerkesztősége pedig fakanalat ragad, hogy megmutassa, kiben milyen konyhatündér lakozik. Hozunk recepteket, inspirációul könyvet, életmódi javaslatokat és mindent, ami belefér. A mohácsi Garat malommal készített interjúnkból megtudjuk, milyen is az élet a malomban, és ha már mindenki beszerezte a kellő mennyiségű lisztet, akkor indulhat is a sütés Smuczer Hannával!

A konyhában kevésbé otthonosan mozgó kreatív elméknek pedig szolgáljon inspirációul boros kütyük rovatunk: a repertoárt bárki szabadon tovább bővítheti!

 

fotó: Smuczer Hanna

 

Bor a koronavírus után

Kihívás jelenleg az ember pozitív életszemléletét minden nap gyakorolni, a hazai boros szakma jeles képviselő azonban megpróbálják a lehetetlent! Csetvei Kriszti, Illés Tamás, Balogh Zoltán (és még sokan mások) mondják el, hogyan vészelik át jelenlegi napjaikat, miből merítenek erőt ebben az embertelenségben.

 

 

Turisták a saját országunkban

Új vendégszerzőnk, Szombati Orsolya a világ tengernyi pontján megfordult már, amelyet saját blogján is megénekelt. Mi azonban most arra kértük, hogy maradjon itthon és mutassa meg nekünk hazánk kincseit: ezúttal Budapestre, Alcsútra és a Bükkbe kirándulunk.

 

fotó: Szombati Orsolya

 

Az aktuális számunkat megrendelheti online vagy digitális verzióban is.