Az elmúlt hetek alatt mindenki szembesült azzal, hogy akár boros rendeléseit is intézheti a neten. Azonban a virtuális shoppingolásnál is érdemes pár alapvető tanácsot megfogadni, és persze nem árt kicsit kutatni, hogy biztosan megtaláljuk kedvenc üzletünket a világhálón.

Szerző: Németh Ágnes

Illusztráció: Kormány Berta

 

Hamar tele a puttony

A legrégebbi borkereskedések mára felismerték,  hogy remekül működő boltjaik kínálatát online is elérhetővé kell tenni, ezért a Bortársaság, a Veritas, a Heinemann Testvérek mind webshopot is üzemeltetnek. Az online vásárlásnál sem kell nélkülözni a személyességet: a Veritasnál például a bolt munkatársai személyes kedvenceiket ajánlják, ezenkívül nemrégiben egy borblogot is indítottak, ahol virtuális utazásokkal, videós kóstolókkal teszik még csábítóbbá a borszortimentjüket. Jó hír minden árérzékeny borfogyasztó számára, hogy a Veritas külön figyelmet fordít az árgaranciára is: azaz a magyar piacon létező legjobb árakat biztosítják meghatározott tételek esetében.

A Bortársaságnál a bolt saját kóstolójegyzeteit olvashatjuk, a Heinemann pedig könnyed, személyes hangvételű blog vezet – igaz, nem gyakoriak a bejegyzések, reméljük, sűrűsödni fognak, mert élvezetes kis olvasmányok. Ezeknél a nagy kereskedőknél a széles választéknak és a szintén nagy forgalomnak köszönhetően gyakran igen vonzó csomagajánlatokat is találunk, csak arra kell vigyázni, hogy ne pakoljuk meg túlságosan a virtuális bevásárlókocsit, hiszen ha nem érezzük a palackok súlyát, könnyen vásároljuk túl magunkat. Erre ösztönöz az ingyenes házhoz szállítás is, ami a Veritasnál és a Bortársaságnál 15 000 Ft, a Heinemannnál 20 000 Ft feletti rendelésnél jár.

Ha igazán számít minden forint, akkor érdemes felkeresni a Borháló webshopját, itt ugyanis kifejezetten az elérhető ár a rendezőelv. Indulásukkor a műanyag tartályban értékesített borok miatt sokan a minőségi borfogyasztás főellenségeivé kiáltották ki a Borhálókat, mára azonban jelentősen átalakult a választék. Számos „saját márkás”, azaz kizárólagosan a Borhálónál forgalmazott tételt
találunk itt, ilyen többek között a badacsonyi Borbély Pincészet friss Tündérfi és Tündérleány cuvée-je, de az üzletekben találunk Frittmann, Takler, Feind, Mészáros, Bock vagy akár Malatinszky borokat is.

 

 

Borok a klubból

Tavalyelőtt Gary Vaynerchuk, az amerikai videobloggerből lett közgazdászguru borkereskedést indított Empathy néven. Az egyedülállóként beharangozott koncepció szerint a kereskedés kiiktatja a disztribútort és a kiskereskedőt, a borászt közvetlenül a vásárlóval köti össze, s hogy mégis működhessen a logisztika, a vásárlás formája egyfajta előfizetés. Az ügyfelek harmadévente kapják meg borcsomagjukat, így a borász pontosan tudja, hogy az előfizetésekből mennyi bevételre számíthat, a vásárló pedig jó áron kap kiváló borokat. A borászatok nálunk is működtetnek webshopokat, a borklubszerkezet azonban még kevésbé jellemző, de akad ilyen: a Béres Szőlőbirtok és Pincészet előfizetőinek évszakonként egy karton borválogatást küld remek áron. A legtöbb hazai borászat ma már webshopot is üzemeltet, azonban nem mindenkinek sikerült megtalálni a tökéletes szállítót: megesik, hogy a szállítási költség többszöröse a megvásárolni kívánt bornak. Ha az ország másik felén van a borászat, megint csak rosszabbul járhatunk, mintha egy borkereskedésből szereznénk be ugyanazt a tételt, fontos tehát, hogy feltétlen ellenőrizzük a szállítási költséget, nehogy kellemetlen meglepetés legyen a csomag érkezése.

 

 

Vissza az alapokhoz

Horváth Sándor zseniálisan egyszerű nevet talált a boltjának: A Bor. Webshopja hasonló logikát követve az onlinebor.hu címen található, és ez az egyszerűség alighanem rengeteg határozatlan vásárlót visz az oldalára, akik szerencsére jó helyre kerülnek: körülbelül 400 csendes és 100 buborékos bor kapható, amelyeket nagy áruházakban hiába is keresnénk, köztük több mikrotételt (300–1000 palack között) is találunk. Talán az is fontos lehet, hogy a tulajdonos – bár igyekszik minél több pincészetet felkeresni – nem a pincében választja ki, hogy mi kerül a polcra. Azt vallja: „A jó kedv, a szép hely, egy gyönyörű naplemente igen befolyásoló tud lenni.” A kiszállítást a Fox Post szolgáltatóval intézik – gyorsan és jó áron. A két éve a „bulinegyedben” megnyitott Borbázis borkereskedés több mint 1000 magyar bort tart kínálaton. A lokáció miatt az alacsonyabb árú, egyszerű buliborokból jelentős választék van, de a pincészeteket és borokat böngészve hamar kiderül, hogy elhivatott csapat felel a bázisért. Hetente más pincészet 4 borát tartják nyitva, a „talponálló” kóstoló két palack bor vásárlása esetén ingyenes. 6 nap este 8-ig tartanak nyitva, és mellé jó fejek is: nem nagyon van rajtuk kívül, aki üvegvisszaváltással és -újrahasznosítással is foglalkozik. A közeli Gozsdu-udvarban találunk DiVinót is, ami egyrészt borbárok sora szerte az országban, másrészt széles kínálatú webshop is jól körülhatárolt témával: fiatal borászok (Junibor Egyesület) boraival.

 

Nem kézzel, de majdnem

Sokak szerint az az igazi ajándék, amit magunk készítünk, hiszen így a legdrágábból, a saját időnkből adunk szeretteinknek. Keveseknek adatik meg, hogy a saját maguk által készített bort ajándékozhassanak, a többieknek viszont ott a lehetőség, hogy „kézműves” borokat vásároljanak (igaz, a kézműves kifejezést kissé elkoptatták az elmúlt években, ráadásul a bor nem is készülhet kézzel…). A Zwack borkereskedés főleg családi pincészetek, kisbirtokok tételeit kínálja, a Terroir Club természethű borokat kínál, a Radovin pedig minden borban az egyediséget keresi. Igazi kincskeresést ígér a 2009-ben alapított, évekig csak webshopként működő, de már pesti üzlethelyiségben is árusító Pinceáron. Az örökös sommelier-bajnok Kovács Antal kizárólag természethű borokat kínál, egyik legutóbbi felfedezése a zalai Medvebor pincészet, melynek debütáló bora egy tartalmas olaszrizling, a Medvetánc.

 

 

A világot hozzák közel

A külföldről rendelés nehéz ügy, általában igen sokba kerül a szállítás, sőt van olyan kereskedés, mint például a hihetetlen fine wine választékkal rendelkező Millesima, amely sajnos Magyarországra még mindig nem szállít. Van azonban számos olyan hazai borkereskedés, amely egy-egy külföldi régióra specializálódott, így itthon is rendelhetünk külföldi borokat kis szállítási költséggel. A borbárként is igen népszerű DropShop főleg az osztrák borokban erős, de a nagyvilág legtávolabbi szegletéből is tudnak mutatni kincseket – például Svájcból és Marokkóból. Francia hangsúly érezhető a Riedel poharakat forgalmazó Borguru webshopnál, champagne- fanatikusoknak igazi kincsesbánya. Osztrák borokban verhetetlen a 2015-ben nyílt budai Kisbécs, amely Ausztria borait kínáló vinotéka és kávézó is egyben pompás reggelikínálattal – és webshoppal. Tar Ferenc riesling.hu üzlete csak német rajnai rizlingeket kínál, de nem vitatja senki, hogy ne volna elég gazdag a kínálat.

A Fine Wines ugyancsak Tar Ferenc nevéhez fűződik, itt már szélesebb a szortiment (például Oregon, Burgundia és Piemont borvidékekkel), de a tulajdonos filozófiája abszolút tetten érhető. A pécsi Pannon Borbolt a Pannon borrégióban a legjobb, de az ország legkomolyabb horvát borválasztékát is itt találjuk. A Prosecco Shop éppen most egyéves, nyolc olasz pincészet proseccóit  árusítják offline és online, az olaszbor.hu-nál pedig főleg az édesebb, „szerethetőbb” borok kedvelői találják meg számításukat. A tesztjeinkre sok kiváló bort küldő Fill the Winebox 10 ország borait kínálja „közösségi rendeléssel” is, amellyel csökkenthetjük a külföldi rendelés árát. Spanyol borokban pedig bajnok az ibériai ország legszélesebb választékát kínáló Vino Castillo, amely webshopként és nagykereskedésként működik, illetve belvárosi üzlete is van.

 

 

Csak a világhálón

Az aborbolt.com nem kevesebbet ígér, minthogy a világ legjobb borait kínálja óriási választékban – Szokolai Máté csak nemzetközileg elismert pontozás szerinti 90 pont körüli vagy afölötti borokat  kínál tényleg óriási választékban. A webáruház érdekessége, hogy régebbi évjáratú, például 1956-os borok is rendelhetők. Az egyik legkedvesebb kezdeményezés pedig egy nyelvész,  Bertalan György nevéhez fűződik, aki azon munkálkodik, hogy Vinolingua nevű webshopja a régi magyar fajták lelőhelye legyen. És bár székhelyük nincs, ez nem akadályozza meg őket, hogy rendszeresen tartsanak kóstolókat különböző kávézókban, bárokban.

A leghatékonyabb webshop sokak szerint a Holnapottabor, amely – ahogy a neve is mutatja – a 15 óráig leadott rendeléseket másnap kiszállítja, és a szállítási díj is náluk a legkedvezőbb, 1290 Ft, illetve az átvételnek is sokféle módja van náluk. Hazai borokat kínálnak többnyire jól ismert és kedvelt borászatoktól (Babarczi, Csetvei, Losonci), és válthatunk náluk Borbérletet is, amely  rendszeresen érkező borválogatást jelent.

 

 

A cikk a VinCE Magazin 2019. decemberi számában jelent meg.

Fizessen elő a VinCE Magazinra és rendelje meg kedvenc borát online! A VinCE Magazin és a Veritas borkereskedés közös akciójában most 1000 forint értékű kupont adunk. Koccintsunk májusban is!