A friss, játékos rozéborok a tavasz kedvenc gyümölcseit idézik. Májusi lapszámunkhoz az IMO Time for Wine-nal együttműködve, a borkereskedés kínálatában elérhető rozékhoz készített rózsaszín gyümölcsökben tobzódó desszerteket a Bolka Bonbon tulajdonos-cukrásza, Háfra Kati, ebből mutatunk meg most egy kedvencet. 

 

A házi krémest nem kell senkinek sem bemutatni, karanténmagányunkban ez az a sütemény, amiért sóvárgó pillantásokat vetünk a legközelebbi cukrászda irányába – vagy mégsem kell nélkülöznünk teljesen? Kati receptjét Bolyki 2019-es rozéjához igazította, a süteményt akár otthon is elkészíthetjük.

 

 

Hozzávalók:

A hajtogatott tésztához: 

› 500 g liszt
› 500 g vaj
› 2,4 dl tej
› 10 g citromlé vagy ecet
› 5 g só

 

A fehér csokis habhoz:

› 300 g tejszín
› 1 db zselatinlap
› 65 g fehér csokoládé

 

A vaníliakrémhez:

› 250 ml tejszín
› 250 ml rozé
› 100 g cukor
› 5 db tojássárgája
› 1 db vaníliarúd kikapart magjai

 

 

  1. 400 g vajat 100 g liszttel összedolgozunk. Két fólia között 1 cm vékony téglalapot formázunk belőle és hűtőbe tesszük. A maradék lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd beledolgozzuk a többi  hozzávalót, és simára dagasztjuk. Legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A vajat belehajtogatjuk a tésztába, ügyelve arra, hogy minden hajtásnál hideg maradjon. A legegyszerűbb módon első lépésként a hideg tésztagombócot nyújtjuk el épp kétszer akkorára, mint a vajlapunk. Rátesszük a vajat a tészta egyik felére, és ráhajtjuk a másikat. Egy sodrófa segítségével nyújtunk rajta egy keveset, éppen annyit, hogy összetapadjon a vaj körül a tészta, majd hajtunk rajta egy szimplát. Becsomagoljuk folpakba, és hűtőbe tesszük 20 percre, majd az alábbi sorrend következik: nyújtás, dupla hajtás, nyújtás, szimpla hajtás.
  3. Újabb 20 perc pihentetés után megismételjük. További 20 perc után nyújtjuk, megszurkáljuk, és 180 °C fokon légkeveréssel készre sütjük. Még melegen egyforma téglalapokra vágjuk. Felforraljuk a tejszínt, elkeverjük benne a korábban hideg vízbe áztatott zselatint, majd belekeverjük a fehér csokoládét. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. A tojások sárgáját habosítjuk a cukorral és a vaníliával. A tejszín és rozé keverékét felforraljuk. A felforrt keverékből apránként – folyamatos keverés mellett – hozzáadunk a tojáshoz, míg a tojásos keverék is hasonlóan meleg lesz, mint a tejszín. Ekkor összeöntjük őket, és kb. 15 perc alatt folyamatos keverés mellett besűrítjük, arra figyelve, hogy ne forrjon. Akkor lesz kész, ha egy kanalat belemártva az ujjunkat a kanálon végighúzva a krém nem folyik össze. Az elkészült vaníliakrémet szorosan lefedve hűtőben pihentetjük.
  5. A krémeshez 1:1 arányban összemérjük a fehér csokis tejszínt és a vaníliakrémet, majd kihabosítjuk, zsákba töltjük. A krémes összeállításához a tésztalapokat friss eperrel és a krémmel rétegezzük.

Borajánló a krémes mellé:

Egy igazi klasszikus újragondolva, amely mellé remekül illik a Bolyki Pincészet öreg tőkékről szüretelt rozéja. Friss eper, ajánlása: kis ribizli, májusi cseresznye teszi igazán roppanóssá!

 

További rozékhoz komponált receptek elérhetőek a VinCE Magazin májusi számában.

 

Néhányan összeálltunk, hogy izgalmat, színt, ízeket és illatokat vigyünk az egyre nehezebb napjaitokba: VinCE Magazin + Time for Wine borcsomag + macaron csomag a Bolkától elérhető a Wolt kínálatában!