Nemrég új szereplő debütált a házhozszállítás porondján, ami feltette a pontot az i-re a hazai kínálatban: immár a Costestől is rendelhetünk.

 

Március közepe óta nemcsak az életünk alakult át gyökeresen, hanem a hazai éttermi szektor is alaposan átrendeződött. A válságnak pedig a kategória csúcsa a leginkább kitett, hiszen itt lehet legnehezebben átnyergelni a kiszállításra. Sőt az aktuális fejlemények sem kecsegtetnek sok jóval, hiszen lehet, hogy vidéken már kinyithatnak a kerthelyiségek, de mivel a csúcséttermekre aligha jellemző a terasz, így ez az intézkedés akkor sem segítene, ha Budapesten is bevezetnék.

Maradt tehát a teljes zárva tartás vagy egyedi, kreatív megoldások a kiszállításra. Ennek láthatóan óvatosan fogtak neki az éttermek, nem csoda, hiszen ahhoz, hogy a neves kalauz által is értékelhető minőségben kerüljön az asztalra egy fogás, jellemzően klasszisokkal több munkára és odafigyelésre van szükség, nem beszélve arról, hogy itt a vendégélmény sokkal komplexebb pár finom falatnál, az enteriőrtől a tányérokon át a felszolgálás minőségéig mind-mind komoly hozzáadott értékkel bírnak. Valójában itt nem az ételt fizetjük meg, hanem a varázslatot.

 

 

Csillagokat főzünk

A Costes bejáratára épp 10 éve került ki a Michelin kalauz nagy presztízsű elismerése, Magyarország első csillaga, a járvány alatt pedig egyedi koncepciót villantott az éttermi élmény otthonokba történő kiszállításában. Nem a megszokott degusztációs menüsort rendelhetjük meg és nincs például az étlapon a védjegyükké vált galamb sem, a séf, Miguel Rocha Vieira portugál gyökereit ismerhetjük meg autentikus és letisztult formában. Mindezt a koncepció szerint nem kész étel formájában szállítják ki és nem is néhány perces előkészületet igénylő, szinte kész fogásokat, hanem inkább gondosan előkészített alapanyagokat.

Túlzottan azért nem kell megijedünk, akkor sem fog meggyűlni az ételekkel a bajunk, ha nem sztázsoltuk előtte végig a fél kontinenst, hiszen ügyeltek arra, hogy kizárólag az egyszerűbb munkafolyamatokat bízzák ránk. Azokra is gondoltak, akikben lassan csökken a karanén elején jellemző konyhatündér-lendület, hiszen a főételeket két készültségi fokban rendelhetjük meg, így adott egy kevésbé munkaigényes lehetőség is.

 

 

A rebellis szerkesztőség

A costes rendelésünk már csak azért is különleges alkalom volt, mivel a szerkesztőség másfél hónap izoláció után egy karanténlázadás keretében készítette el az ételeket – együtt.  Az összesen négy fogás egy helyes kis papírdobozban érkezett meg, amiben gondosan elrendezték a számtalan apró tartóban és vákuumfóliában található alkatrészeket. Előételként a grillezett polipsaláta, konfitált burgonya és füstölt paprika kombinációjára esett a választásunk, a főfogások közül kettőt kóstoltunk, a mangalicahúst kagylóval, savanyított zöldségekkel és sült burgonyával – ennek a hosszabb előkészületet igénylő változatát; míg a báránylapocka, újburgonya és rizseshús az egyszerűbb verzióban érkezett. Desszertként pedig portugál tejberizs és grillezett ananász érkezett. A haladó verzió egyébként már szinte tényleg azt az érzetet keltette, mintha főznénk, hiszen hagymát aprítottunk, sütöttünk, pirítottunk… míg a kezdőknek szánt csomaggal tényleg minimális bajlódás volt, inkább csak melegíteni kellett.

Az ételeket pedig azoknak ajánljuk leginkább, akik kedvelik a letisztult, ismert, de mégis izgalmas ízeket és kíváncsiak arra, hogy milyen egy Michelin-csillagos étterem ételeit otthon elkészíteni.

 

Szerző: Budai Zsanett

 

A Costes ételsora mellé most magazinunk is házhoz jön! Amennyiben legfrissebb számunkra is kíváncsi, az már online is megrendelhető.

Ha kíváncsi a sorozat többi szereplője, itt találja őket.