A Bognár család már a 70-es évektől kezdve foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, a Bognár pince mégis csak a tavalyi évben került megalapításra Villányban. Jelenleg 25 hektár egybefüggő terület tartozik hozzájuk, köztük olyan termőhelyen is, mint az országszerte híressé vált Kopár-dűlő. Júniusi lapszámunk pincelátogatás rovata róluk szól, ebből az interjúból szemezgettünk most pár kedvcsináló gondolatot. 

“Villány hosszú időkre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik, léptennyomon kiválóbbnál kiválóbb pincészetekkel, remek szakemberekkel és emlékezetes tételekkel találkozunk. A borvidék fekvése kivételes: az egészen különleges adottságainak köszönhetően nagyszerű fehér-, rozé és vörösborok készítésére is alkalmas. Szeretjük, ahogy a világ- és hazai fajták keverednek Villányban, valamint azt, hogy könnyed,  gyümölcsös tételek és – akár azonos évjáratból – nagy, testes borok is születhetnek. A Villányra jellemző kékszőlő-fajtákkal dolgozunk: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. A Bognár Fresh sorozatunk a brand új kategóriája, amellyel rengeteg embert sikerült elérnünk a márciusi piaci bevezetése óta. A talán kicsit rejtélyes, de nagyon elegáns dizájnnal és az életigenlő üzenetekkel a 20–35 év közötti korosztályt céloztuk meg. Az eddigi visszajelzések alapján a koncepció működik; a termékeket egyre többen veszik le a polcokról. A villányi sorozatunk olyan borkedvelőknek készül, akik ismerik és szeretik az itteni terroir adottságait, és egy mindig stabil, megbízható minőséget keresnek. Ebben a kategóriában egy chardonnay, egy rozé és három vörös fajtabor – merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon – található.

Fekete címkés válogatásunk – jelenleg a 2016-os nagytestű merlot van a piacon – igazi ínyenceknek készült. Az exkluzivitást növeli a rendkívül alacsony palackszám, illetve maga a tény, hogy csak néhány kiemelt gasztronómiai partnerünknél kapható.

A saját nevét az ember csak olyan dolgokhoz adja, amire igazán büszke, és amiben hisz.

Azt szeretnénk, hogy ez az üzenet legyen a Bognár márka mögött is. Mi hiszünk abban, hogy a Bognár névvel fémjelzett borok mind kiváló tételek, melyekhez bátran nyúlhatnak mind a hazai, mind pedig külföldi borkedvelők, partnerek. Büszke vagyok arra, hogy az eddigi terveinket, elhatározásainkat sikerült megvalósítanunk, és hogy egy dinamikus, innovatív borászat vagyunk. Villány tradícióit megtartva igyekszünk új trendeket meghonosítani és ezzel új értékeket hozni a borvidékre. Nagy terveink vannak és úgy látom jó úton haladunk.”

 

A teljes riport a VinCE Magazin 2020. júniusi lapszámában olvasható. Kapható országszerte vagy online itt.