Júliusi lapszámunk központjában az extravagancia áll. Tesztszekciónkban ezúttal olyan borokat vettünk górcső alá, amelyek nem mindennapi körülmények között születtek. Ehhez kapcsolódóan megnézzük, hogy milyen nem mindennapi szőlőfajtákból készítenek bort itthon, hogyan kapcsolódik össze a sör a borkészítéssel (mi is meglepődtünk, hogy mennyi közös szál van), kávés különlegességek nyomába eredünk és természetesen utazunk is, itt is a különc témát szem előtt tartva. 

 

Ereiben ott buzog a terroir

Horváth János fiatal kora ellenére már most is temérdek tapasztalattal rendelkezik, a kezei közül ízig-vérig villányi borok kerülnek ki. A Streit-Zágonyi Borászat ifjú titánjával Megyeri Sára készített izgalmas riportot, az épülő pincészetnél minden adott, hogy a jövő nagy borászata legyen.

 

 

Magasélet, harmóniában a természettel

Folytatjuk belföldi kalandozásainkat, ezúttal olyan helyeket, illetve embereket kerestünk, akik a fentartható szemléletmód szerint élik az életüket; nem is kellett messze mennünk, hogy megtaláljuk őket. A Velencei-tó és a Vértes között húzódó fantasztikus adottságú települések temérdek látnivalót kínálnak: voltunk lombházban, tanultunk a permakultúrás művelésmódról, ebédeltünk az ország legjobb fenntartható éttermei között számon tartott Bálint Boráriumban, majd egy zárt kerteket művelő apró borászattal kocintottunk a lemenő nap fényében.

 

 

Akik szembe mennek az árral

Konkoly Mihály folyamatosan úton van, most pedig olyan magyar termelők borait mutatja be nekünk, akik hazánkban elsőként fogtak kísérleti ültetvények telepítésébe. Az állandó klímaváltozás tükrében talán övéké lehet a jövő; a jelenben pedig ki-ki kóstolja meg és döntse el, hogy érdemes volt-e ritka fajtákat telepíteni itthon. És ha már azokról van szó, akik szembe mennek az árral… pár bekezdés erejéig ismét visszatér Sebestyén bornaplója: Nagy Sebestyén ezúttal csípősen osztja ki az anyatermészetet kizárólagosan maguknak deklaráló borászokat.

 

 

Élet a bor előtt és a bor után

A nap ugyebár egy jó kávéval kezdődik: Kielmayer Kristian vendégszerzőnk ezúttal a legújabb kávéhóbortok világában igazít el bennünket és ebből kiindulva megoszt pár ellenálhatatlan otthon is elkészíthető kávés koktélreceptet is. Állítólag a borkóstoló után helyreállítja az ember szervezetét egy jó pohár sör, de hogy a bor és sör között milyen további kapcsolat létezik, arról a beerporn vezető szerkesztője mesél nekünk.