2019-ben kiváló magyar és külföldi előadókkal elstartolt a pezsgőkonferencia, amely Magyarország pezskőkészítőinek kiváló fórumává vált. Idén ismételten izgalmas témákkal készülnek a szervezők, amelyet egy közös Pezsgőünnep koronáz majd meg. Most az egyik ötletgazdával, Rókusfalvy Pállal készült interjút olvashatjátok.

Miért gondoltátok fontosnak, hogy a több éve sikerrel zajló Borkonferencia mellett külön konferenciát szenteljetek a pezsgőnek is?

Valóban már 8 éve szervezzük a Borkonferenciát és az elmúlt időszak tapasztalatai mutatják, hogy nagy szüksége van az ágazatnak erre az eseményre, amely a nemzetközi kitekintésű ismeretek szerzése és a konstruktív szakmai viták mellett komoly kapcsolatépítési lehetőséget is kínál. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy egyre több komoly pincészet foglalkozik komolyan a saját pezsgőkoncepciójának kialakításával és hála Istennek egyre több helyen találunk nagyon komoly buborékos italokat. A borászok mellett a borértő és borkedvelő közönség körében is növekvő érdeklődés tapasztalható, ezért úgy éreztük, hogy megérett az idő arra, hogy komolyan vegyük a magyar pezsgőt, önálló ágként kezeljük, amely megérdemel egy saját rendezvényt is. Hatalmas potenciál van ebben a nemes italban ugyanis.

A tavalyi, első Pezsgőkonferencia milyen tapasztalatokkal és visszhanggal zárult?

Várakozásokon felüli eredménnyel zárult az első Pezsgőkonferencia. Már a szervezés fázisában nagyon jó előjeleket tapasztaltunk, megtisztelő volt azt látni, hogy a kezdetektől fogva olyan nevek vettek bennünket komolyan, mint Bruno Paillard vagy a Ruinart. Rendkívül konstruktív volt végig a hozzáállásuk és örömmel osztották meg velünk a tapasztalataikat és fantasztikus kóstolókon vehettünk részt. Komoly magyar előadókat is sikerült Etyekre csábítanunk és általánosságban elmondható, hogy azt éreztük, a szakma összefogott a magyar pezsgőért, nagy volt az érdeklődés, végig teltházzal, jelentős sajtóérdeklődéssel futott a rendezvény. Egyértelmű volt az első konferencia üzenete: alázatos munkával, a legmagasabb minőségre törekedve, az egyes borvidékeknek összefogással kell a magyar pezsgőért dolgozni.

Milyen témák kerülnek most a szeptemberi konferencia középpontjába?

2020-ra is igyekeztünk több jó hazai és nemzetközi példát hozni és bemutatni a közönségnek a különböző tapasztalatokat és koncepciókat; itt lesz például Demeter Zoltán, a legdrágább magyar pezsgő készítője, a legendás Garamvári Zsuzsanna és az Etyeki Kúria pezsgőkoncepcióján dolgozó Mérész Sándor is. A külföldiek közül – érthető okokból – lesz, aki személyesen és lesz, aki videóelőadás révén lesz velünk, de olyan komoly nevekre kell gondolni, mint például Champagne-ból a Deutz elnöke Fabrice Rosset, Trentóból a Ferrari Pezsgőt tulajdonló Marcello Lunelli vagy az osztrák és szlovén határon mindkét oldalon tevékenykedő Michael Gross. A kerekasztal témája („Emelkedő buborékok – Habzó trendek a világban”) és jelentős tapasztalattal rendelkező résztvevői is parázs vitákat sejtetnek, izgalmas lesz.

Az előadók között champagne-készítők és champagne-szakértők is szerepelnek. Mi az, amit Champagne-tól tanulhatunk?

A valódi kérdés az, hogy a világ – magunkat is beleértve – mit tanulhat Champagne-tól. Ők a Champagne-fogalom megalkotói, a világ vezető pezsgőkészítői sok évszázados tapasztalattal, nyilvánvalóan kiemelt helyen kell, hogy szerepeljenek egy nemzetközi Pezsgőkonferencia programkínálatában. Ugyanakkor figyelünk most is és majd a következő években is, hogy teljes nemzetközi kitekintést tudjunk adni, ezért is lesznek például olasz, osztrák és szlovén pezsgők is a legszebb magyar tételek mellett.

Rókusfalvy Pál

Az etyeki pezsgő fejlődését, hogy látjátok?

Az út elején járunk, Etyeknek is meg kell fogalmaznia magát, ezen dolgozunk az etyeki termelőkkel. Szerencsés helyzet, hogy van mire építeni, a Törley József kijelölte út, az általa épített tradíció. Etyeknek nem kisebb célja van, mint az, hogy a pezsgő magyarországi fővárosa legyen.

Kiket vártok a hallgatóság soraiba? Mennyire szól a konferencia a szakmának, és mennyire a pezsgőkedvelő közönségnek?

Igyekszünk megtalálni egy egészséges egyensúlyt: a plenáris szakaszban és a kerekasztal alatt komoly szakmai mélységekről is lesz szó természetesen, de már itt is igyekeztünk egy-két színesebb, a borkedvelő közönség számára is könnyebben emészthető előadást és kóstolót beilleszteni a programba. Amit pedig egyértelműen mindenkinek jószívvel tudok ajánlani, az az idei újdonságunk, a Pezsgőünnep, amelynek keretein belül a konferencia zárásaként estig tartó, szenzációs pezsgő- és ételkóstolókat tartogató kikapcsolódást kínálunk.

A Pezsgőkonferencia előadásairól, részvételi lehetőségekről további információ itt található.