Buborékból sohasem elég, és most pont erre az azúrkék kényeztetésre van szükségünk: a párás poháron legördülő vízcseppel és a prosecco sugallta olasz életérzéssel. Könnyed olasz és hozzájuk hasonló, remek ár-érték arányú hazai pezsgőket ajánlunk. Felhőtlen teraszon üldögélést kívánunk hozzájuk!

Múltját és presztízsét tekintve természetesen Champagne kerül az első helyre, ha bubis italról van szó, de ha már Frankföldön  járunk, a crémant-ról, mint több borvidéken is elterjed palackos erjesztésű pezsgőről sem szabad  megfeledkeznünk. Míg Spanyolországban a cava jelenti a minőségi buborékokat, addig német nyelvterületen a Sekt adja meg a pezsgőzés örömét. Utóbbi zömmel tartályos, kisebb részben pedig palackos erjesztésű ital formájában kerül a polcokra. A  tengerentúli  országok sem maradnak el, legyen az akár egy francia champagne-ház kaliforniai birtoka, új-zélandi „kiwi” sparkling, ausztrávörös shiraz pezsgő, vagy éppen dél-afrikai Cap Classique.

Olaszország, a világ egyik legnagyobb szőlőtermesztő és borkészítő országa sokszínű pezsgőkultúrával rendelkezik. A  lombardiai Franciacorta 800 hektárjáról, valamint az északolasz Trento DOC 1000 hektárjáról készülő kiváló palackos  erjesztésű pezsgők elsősorban a különlegességeket keresőkhöz jutnak el. A zömmel tartályban készült, sokszor félédes, vörös lambruscót, a fehér, muskotáalyos Astit és a világ minden pontját meghódító proseccót azonban minden borivó ismeri. Évente 554 millió palack kibocsátásával a prosecco mennyiségben már lekörözte Champagne-t.

Bortesztünkön most a hazai tartályos erjesztésű pezsgőket és nálunk is megkapható proseccókat vettük górcső alá, lássuk, hogy szakértő zsűrink mely tételekkel volt különösen elégedett!