Szembemegyünk a bezártsággal, a szeptemberi (esetleges) rossz kedvvel és elhozzuk mindenből a legjobbat! Legújabb lapszámunk középpontjában a csúcsborok állnak, legyen szó akár a magyar termelők legkiválóbb tételeiről, vagy azon nemzetközi borokról, amelyek a csúcson termettek; de elnosztalgiázunk azon tételek felett is, amelyek élménye még évtizedekig elkísér.

Kóstolunk furmintot egy igazán különleges terroirról, ellátogatunk Polgár Zoltán muzeális pincéjébe, ebédelünk Pannonhalmán, vacsorázunk Európa top éttermeiben és körbenézünk hazánk egyik legszebb kastélyában is.

 

Villány nagy “öregje”

Fotó: Dancsecs Ferenc

Polgár Zoltán társaságában repülnek a percek, egyik történet folyik a másikba, miközben egyre csodálatosabb borok kerülnek elő a pince mélyéről vagy a muzeális borkészletből. Zoltán nevetve meséli, hogy a REDy mozgalomban ő a rangidős, olyannyira, hogy aki utána következik, korban pont feleannyit tud csak felmutatni… Megyeri Sára bejárja a pincét, megnézi az állatokat és minderről be is számol Pincelátogatás rovatunkban.

 

Csúcsborok és csúcs borok

Konkoly Mihály alaposan feltérképezi a glóbusz legmagasabban fekvő ültetvényeiről készült borokat (igen, a mi csúcsunk itt labdába se rúghat), míg egy jóval líraibb cikkben Mészáros Gabriella elmélkedik maradandó borélményeiről és hogy mitől is válik egy bor csúcstermékké. A bortesztünkben ezúttal a magyar top borok legjavát kóstoljuk, ahol meglepő eredmények is születnek; Blazsovszky Péter pedig egy kis hazai borkalandozásra invitál bennünket és mesél a gasztronómiánkban fellelhető borlapok körüli tapasztalatairól.

 

Top gasztro itthon és Európában

Fotó: Talabér Géza

Idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Viator, úgyhogy Németi Sándor ezt az elmúlt tíz évet veszi most górcső alá. Kiderül persze, hogy ennél jóval távolabbról indul a történet, ahogy az már a bencéseknél lenni szokott. Jókuti András Világevő ezúttal Európa Michelin-csillagos éttermeit hozza testközelbe, általa olyan ajtók is megnyílnak előttünk, amelyek egyébként földi halandó előtt is csak ritkán.

 

Furmint

Fotó: Mohai Balázs

A képen szereplő két legény Megyeri Sára képzeletbeli mikrofonja előtt nyílik meg és mesél a Steigler Pincészetről. Nem szeretnénk lelőni minden poént, ezért nem áruljuk el, hogy melyik borvidékünkön dolgoznak is ők, legyen elég annyi, hogy a sokat kóstolt Sára is meglepődik, amikor furmint kerül a poharába.

 

Loire-völgye itthon

Most sem hagyjuk Utazás rovat nélkül az olvasót, így szerkesztőségünk kicsiny csapata ezúttal a Budapest melletti Turára látogat el, ahol ez a színpompás, loire-völgyi kastélyokat megidéző épület nyitja meg előttünk kapuit és történetének krónikáját. Bebarangoljuk a kertet, fákat csodálunk meg, felkapaszkodunk a Csipkerózsika-torony csigalépcsőjén és szájtátva nézelődünk. Természetesen az étel-ital sem marad el.

 

A VinCE Magazin aktuális lapszáma szeptember 11-től kapható az újságárusoknál és a Digitalstand kínálatában.