A fogyasztók egy szűk körében kifejezetten trendivé vált a hagyományokhoz visszanyúló módszerekkel készült borok fogyasztása. A nagyközönség számára azonban még felfedezésre várnak a narancsborok, a pétnatok, és valószínűleg kevesen kóstoltak kénmentes borokat. Bár első kortyra nem mindig könnyen érthető borok ezek, a nyitott, kísérletező kedvű borkedvelők számára izgalmas kaland lesz a kóstolásuk. Ha nincs az asztaltársaságban egy szakértő, most segítünk megfejteni ezen borok titkát!

Mindenekelőtt lássuk, hogy mi micsoda:

AMFORÁS BOR: Ókori borkészítési módszer, Grúziában 8000 éves hagyománya van. Ott az agyagedényt a földbe ássák, és  abban erjesztik a mustot (törköllyel együtt), ahol aztán nagyon hosszú időt tölt el a palackozás előtt. Fehér- és vörösbor készítésére is alkalmas. Míg a hordós érlelés során a hordó ízanyagai is átöröklődnek a borba, az amforánál természetesebben megmarad a szőlő eredeti íze.

PÉT-NAT, AZAZ PÉTILLANT NATUREL: Opálos külső, gyümölcsös belső, természetes buborékokkal, kézműves recept  alapján a 17. századból (méthode ancestral). A bort még azelőtt palackozzák, hogy az erjedés befejeződne, így míg a szőlőben jelen lévő cukor alkohollá alakul, szén-dioxid keletkezik. Általában a degorzsálás is elmarad, így az erjedés során keletkezett üledékanyag sem távozik, ezzel is fokozva a természetes hatást. A legnagyobb rizikó, hogy mekkora lesz a  nyomás; néha bizony a palack tartalmának fele is kiszalad, ha felpattintjuk a koronazárat.

NARANCSBOR: Fehérszőlőből vörösboros eljárással, hosszú héjon áztatással (néha amforában) készített narancsszínű,  többnyire szűretlen bor. Általában rusztikus, rendhagyó aromákkal bíró, narancsos árnyalatú bor, amelyet picit melegebben érdemes fogyasztani, mint általában a fehérborokat, és leginkább ételek mellett mutatják meg erényeiket.

DMR: Francia rövidítés, double maturation raisoneé, azaz a szőlő dupla érlelése. A szálvesszős metszésű tőkék esetében a  tervezett szüreti időpont előtt 10-30 nappal a szálvesszőt elvágják, és ezáltal kényszerérést idéznek elő. E folyamatok során a szőlőbogyóban a cukor, a savak, az íz- és aromaanyagok koncentrálódnak, mert a szálvessző elvágása miatt a fürt jelentős mennyiségű vizet veszít. A DMR-módszerrel készített borok jellegükben hasonlítanak a késői szüretelésű borokhoz.

ZÉRÓ (VAGY ALACSONY) KÉN: Nem tartalmaz hozzáadott ként, azaz az erjedés és a palackozás során kénezés nélkül  vagy csak minimális mértékű kénezéssel biztosítja a borász a mikrobiológiai stabilitást. Ez elsősorban a kénre (szulfitokra) érzékeny fogyasztók számára jelenthet biztonságos alternatívát, ugyanakkor az oxidáció és a bor minőségét kedvezőtlenül befolyásoló mikroorganizmusok elszaporodásának kockázatát is jelenti.

BIODINAMIKUS: Rudolf Steiner elméletein alapuló művelési mód, ahol azonfelül, hogy nem használnak vegyszereket,  figyelembe veszik az élet földi és kozmikus ritmusait, a nap és a hold járását, tudatosan ápolják az életfolyamatokat generáló erőket és gyógyító preparátumokat használnak. Védjegye: a Demeter, mely megtalálható a borok címkéjén.