Hogyan is írhatjuk körül a könnyű vörösborként emlegetett kategóriát, és milyen szőlők, illetve ökológiai adottságok, valamint milyen szőlőtermesztési és borkészítési lépések szükségeltetnek a készítéséhez?

Könnyű rávágni, hogy kadarka, portugieser, pinot noir, kékfrankos vagy esetleg zweigelt, de mindannyian kóstoltunk már ezekből fajsúlyos, koncentrált példányt is. Ellenpéldaként felhozható egy Loire-völgyi cabernet franc vagy egy bajai, dél-balatoni merlot, amelyeket általában könnyed boroknak ismertünk meg, noha épp az ellenkezőjét gondolnánk a szőlőfajtáról. Ezért is fontos megvizsgálni a termőhely adottságait, az ültetvény művelésmódját, a borkészítést, és persze a piaci viszonyokat is.

Ha az egyedi felfogásban készített különleges szőlészeti és borászati megközelítéseket félretesszük, akkor általánosságban elmondható, hogy a nem túl kötött talaj (lösz, homok, barna erdőtalaj) lazább szerkezetű bort ad, visszafogottabb  koncentrációval és tannintartalommal. A vulkanikus, meszes, palás, márgás, agyagos talajok pedig szinte determinálnak a komolyabb mélységek kifejezésére. Ezek azok, amelyek alkalmasak a nagy testű syrah, merlot, cabernet sauvignon vagy a cabernet franc stílusának bemutatására. A könnyedebb borok jó része az első körből kerül ki. Ilyen borstílusnál a termésmennyiség is magasabb lehet tőkénként, hiszen nem a koncentrációra, hanem az eleganciára helyeződik a hangsúly. Ehhez leginkább a szálvesszős művelésmód igazítható, természetesen a tőke kondícióját szem előtt tartva. A borok készítése során kerülni kell a túlextrahálást, vagyis hogy túl sok cseranyag, színanyag, esetleg kesernyésség kerüljön a borba. Ezzel összefüggésben olyan szőlőfajtákat érdemes választani, amelyek alapvetően visszafogottabb tannintartalommal és színezőanyaggal rendelkeznek a héjszerkezetben.

A Kárpát-medencében elsősorban a kadarka, kékfrankos, zweigelt, portugieser és a pinot noir fajták felelnek meg ennek a kritériumnak; ugyanakkor lazább szerkezetű talajon, korábbi szüreti időpontban, korábbi érési stádiumban egy merlot vagy egy  cabernet franc is lehet visszafogottabb színben és csersavban. Most pedig jöjjön a teljesség igénye nélkül néhány szerethető könnyed vörösbor a VinCE Magazin augusztusi lapszámának tesztalanyai közül: