Ahogyan az összes borvidékünkön, úgy Móron is javában zajlik már a szüret. A borászok pedig eddig nemcsak az időjárásra, de a termésre sem panaszkodnak.

Kilencedjére szüretelnek a Csetvei Pincészetnél

Látogatásunk idején a Csetvei Pincészetben éppen az aznapi olaszrizling szüreten voltak túl: a tartályban már ott pihent a Kő-Papír-Olló boruk olló alapját képező must. Szürkebaráttal kezdték, aztán jött a királyleányka, az ezerjó, majd a rozénak való pinot noir.  Machán-Csetvei Krisztina büszkén mutatta meg az amforát, amelyben már javában erjed az ezerjó; de már Somlón is leszedték a juhfarkot, valamint ott is hamarosan sorra kerül az olaszrizling. Kedvező változás, hogy a termékleírás módosítása után az idén már somlói címke kerülhet az ott szüretelt, de Móron készített borokra.

Fotó: Csetvei Pince Facebook

Mindeddig flottul mennek a dolgok, s elégedett mind a minőséggel, mind pedig a mennyiséggel a borász – várhatóan szeptember végére minden szőlő a pincébe kerül majd. Az új bornak pedig meglesz helye a pincében, miután a 2018-as borok jó része már elfogyott, csakúgy a 19-es reduktív borok. A járvány miatt  ugyan az értékesítés a szállodák és éttermek felé leállt, ám jó hír, hogy egyre több vendég érkezik a Csetvei Pincészetbe borkóstolóra, akik gyakran nem távoznak üres kézzel, illetve természetesen szép számban vannak olyanok is, akik eleve vásárlási szándékkal keresik fel a pincészetet. Krisztina elmondta, nincs okuk a panaszra, de nagyon sok többletmunkát igényel a járvány  okozta kiesés  kompenzálása.  Ha két vendég jön, akkor azokat is fogadni kell, de azt sem küldik el, aki egyedül érkezik.

Nincs ok panaszra

Miklós Csabi mindig kitalál valamit: most éppen egy élményszüret lecsengésére érkeztünk borászatba. A gyors leltárból kiderült, hogy már a pincében van a királyleányka, a sauvignon blanc, a rozénak és sillernek szánt kékfrankos, az első reduktív chardonnay és ezerjó, a zengő, a zenit és a zöldveltelini kétharmada. Ezzel nagyjából a szüret feléhez érkeztek. A második félidőben szedik a fahordós tételeknek való fajtákat, az összes rajnai rizlinget, a maradék királyleánykát és a zöldveltelinit.

Fotó: miklóscsabi pincéje Facebook

„A minőség zseniális, a mennyiség túl sok” – vonta meg a szüret első felének a mérlegét Miklós Csabi. Mindez igaz annak ellenére, hogy három fázisban is korlátozták a termést.  „Még így is volt annyi csapadék, hogy bőven legyen lé a bogyókban, 67-71 százalékos a lékihozatal. Nagyon jók a paraméterek, magas a cukortartalom és jók a savak is. A sommelier-eknek lesz mit eladniuk, de a borászok sem ülhetnek ölbe tett kézzel” – véli Miklós Csabi. Úgy gondolja, hogy a kialakult helyzetben a korábbinál több kültéri  rendezvényre lenne szükség, olyan programok sorára, ahol a borbarátok közvetlenül találkozhatnak a termelőkkel, megkóstolhatják és meg is vásárolhatják boraikat.

Szerző: Erős Zoltán