Egy hónapos zsűrizés, számtalan érem, köztük 137 díjazott magyar bor – ez volt idén a Decanter World Wine Awards. Már ilyen mérleg láttán is büszkén húzhatjuk ki magunkat, az pedig már végképp csak hab a tortán, hogy a Juliet Victor kiérdemelt egy különdíjat is, amellyel egy igen illusztris társaságba került be. 

Szám szerint 16.518 tételt kóstolt meg a rangos zsűri a világ minden tájáról; az egy hónapos kóstolás után az utolsó nap pedig még egyszer végig vették a platina éremmel kitüntetett borokat. Ezek közül kerültek kiválasztásra a legjobbak, szám szerint 50-en. Az nem meglepő, hogy a Best in Show kategóriában legtöbb díjat Franciaország zsebelte be: Champagne, Provence, Burgundia és Bordeux boraihoz ódákat lehetne zengeni. A második legtöbb best-et érdemlő ország az olaszoké lett, maga mögé utasítva Ausztráliát, Portugáliát és Spanyolországot. Ami viszont az idei megmérettetés érdekessége, hogy a Best in Show díjat ezúttal olyan kis nemzetek is kiérdemelték, mint Szlovénia, Svájc és mi, magyarok – erről a Decanter is beszámol hasábjain –, hiszen a Juliet Victor 2017-es Édes Szamorodnija által minket is jegyeznek a világ egyik legrangosabb borversenyének szűk elitjében.

A díj tehát hatalmas elismerés, nemcsak a világ borainak, hanem a magyar borkészítésnek is; legyünk rájuk büszkék, és legyünk büszék a többi 136 éremmel kitüntetett tételünkre is, hiszen ha egy borra rákerül a Decanter akármilyen színű plecsnije, az már önmagában is garancia a minőségre.

A Decanter World Wine Awardsról itt írtunk részletesebben, itt találhatóak a magyar díjazott borok, itt pedig az 50 Best in Show tétel.

Fotó: Juliet Victor FB oldala