A fehérszőlők betakarításával a Soproni-borvidéken augusztus végén kezdődött meg a szüret; az Iváncsics Pincénél a hagyományoknak megfelelően elsőként az Irsai Olivér került a tartályokba, a végét pedig az édesbornak szedett szőlő jelenti majd decemberben.

Az idei szüretre jelentős fejlesztések történtek Iváncsicséknál: egy 20 millió forintos beruházás keretében korszerű francia prést, valamint új hűtési rendszert állítottak üzembe. Vásároltak egy 20 hektoliteres acéltartályt, 10 barikhordót, a tetőre  felszerelt napelem rendszer pedig csaknem teljes egészében megtermeli a borászat energiaszükségletét.

Iváncsics Zoltán borász elmondása szerint annak ellenére, hogy az időjárás nem volt teljesen optimális a szőlőben, nagy panaszra nincs okuk. A nyári szárazság idején nem nagyon fejlődött a szőlő, amit a hirtelen lezúduló nagy esők követtek; a jég viszont ezúttal elkerülte Sopront, noha Kőszegen és Vaskeresztesen komoly károkat okozott.

 

Szüreti remények

Ivancsicsék az Irsai Olivért augusztus 21-én szüretelték, a cukorfoka némileg elmaradt a megszokottól, ám az esők miatt  veszélybe került a termés. A másik fehér szőlőfajta, a zöldveltelini leginkább a szárazságot sínylette meg, ezért kisebbek a bogyók. Az ősszel le nem szedett mennyiség késői szüretként végzi, ha ugyan marad belőle valami: a madarak ellen le kell  hálózni az ültetvényt, és nagy veszélyt  jelentenek a vadak is. A borász bízik abban, hogy a védekezésben segít majd a vadásztársaság.

Szeptemberben került sorra a pinot noir, ami mindig hozza a minőséget, a borász csak azt fájlalja, hogy kicsi a kereslet a fajta iránt. Utána jött a merlot, két ütemben. Elsőként a rozénak valót szedték le, majd azt, amiből a vörösbor készül. Szeptember vége felé szüretelték a shirazt, október elején pedig a kékfrankost és a cabernet franc-t. A kékszőlőknél rendszerint az október 10-e körül szedett cabernet sauvignon zárja a sort. A szőlők érése mellett az erjesztési kapacitás is megszabja a szüret menetrendjét, így egyszerre két-három fajtánál többet nem tudnak behozni.

Az  idei évjárat jónak mutatkozik, ugyan egyelőre a cukorfok kevesebb. Mennyiségben akár 20-30 százalékkal is több lehet a tavalyinál, de kevesebb lesz mint 2018-ban volt – ezen annyira nem is bánkódik a borász, mivel ahogy a legtöbb kis pince ők is értékesítési gondokkal küszködnek. Az éttermek, szállodák  megrendelései jelentősen csökkentek, elmaradtak a jelentős forgalmat generáló fesztiválok is.

Szerző: Erős Zoltán

Fotók: Iváncsics Pince Facebook