Afrika második legmagasabban fekvő országának a nevét Aithiopia, annak latinosított változatából ismerjük: Etiópia. Etiópia legismertebb exportcikke mi más is lehetne, mint a kávé! Az etiópok pedig méltán büszkék nemzeti kincsükre.

A legenda szerint a helyi pásztorok megfigyelték, hogy azok az állatok, amik egy bizonyos bokor bogyóit eszik, egész éjjel fent vannak. Így a szerzetesek ebből a bogyóból csináltak főzetet, hogy hosszú imádságaik alatt ne aludjanak el.

A természeti adottságok kiváló termőföldet biztosítanak az Arabica kávéfajtának, ami az ínyenc kávéfogyasztók között népszerű, azonban a világ összes Arabica termése már most évente mintegy 4 millió zsákkal kevesebb, mint amennyire igény lenne. Az Arabica kávé virágzástól számított érési ideje 9 hónap, ami ugyan rövidebb, mint a Robusta kávé 10-11 hónapos érési ideje, de átlagos terméshozama alacsonyabb. Etiópiában több őshonos kávéfajta is terem, ezért az etióp kávészemek sem alakra, sem méretre nem egyformák.

A betakarítás októbertől decemberig tart, sokmillió etiópnak adva ezzel munkát. A klímaváltozás itt is érezteti hatását, ami az egyre magasabban fekvő termőterületekre kényszeríti a gazdákat és ezzel tovább erősíti a kávé világpiaci árának emelkedését. Az etiópok külföldről származó bevételének 60-70 százalékát a kávéexport adja.

A Dallmayr Via Verde név zöld utat jelent, azaz a kávé élvezetét összhangban az emberiséggel és a természettel. A Dallmayr Ethiopia készítésekor kizárólag fairtrade bio-arabica kávébabot használnak és minden eladott kávécsomag után 5 facsemetét ültetnek Etiópiában. Ezzel a gesztussal hozzájárul a Dallmayr, hogy az ország sokáig büszke lehessen a nevében is szereplő “Aithiopia”, azaz “ember napsütötte arccal” jelentésre.

További információért látogasson el ide: https://dallmayr.hu