Míg Prágában már a legtöbb utazni szerető magyar legalább egyszer megfordult, Brnó kevésbé népszerű, pedig egyrészt közelebb van, másrészt innen kiindulva Morvaország mind a négy borvidékét könnyedén elérjük, és nem utolsó sorban ezernyi sörfőzdét is felkereshetünk.

 

Az utazó borverseny Csehországba ment

A Concours Mondial de Bruxelles az egyik legszigorúbb nemzetközi borverseny, itt ugyanis nemcsak a borokat, hanem a bírákat is vizsgálják és kiértékelik. Idén 46 ország 8500 bora mérkőzött, Magyarország 5 érmet szerzett: Heimann Barbár 2017 arany, Bodri Szekszárdi Gurovica Selection 2017 ezüst, Kovács Nimród Winery 777 Pinot Noir 2017 ezüst, szintén KNW Battonage Chardonnay 2016 ezüst és KNW Soul Syrah 2017 ezüst. A szigorúság mellett a verseny másik „Unique Selling Point”-ja, vagyis megkülönböztető tulajdonsága az utazó volta, a Concours-nak ugyanis csak a szervezői brüsszeliek, a versenyt minden évben máshol szervezik meg. Felpakolják az összes tabletet, köpőcsészét, zászlócskákat és egyéb kellékeket, hogy aztán a világ valamely borvidékén tökéletes körülmények között bonyolítsák le a versenyt. A rendszeres bírálók így komoly ismeretekre tesznek szert viszonylag kevésbé elérhető borokból, tavaly például svájci, azelőtt kínai, idén pedig cseh borokat tanulmányozhattak behatóan a versenynapok délutánjain.

 

Miért mennénk Moráviába?

A mostani utazásmentes időkben sokan vágyunk már egy kis változásra, és a biztonság miatt inkább az autóval elérhető célpontokat keressük. A Visegrádi Négyek országaiba viszonylag könnyebb utazni, Csehország így ideális desztináció lehet egy kis bortúrára, főleg, hogy a morva régió központja, Brnó mindössze három óra autóval Budapestről (325 km).

A cseh szőlőterületek 96%-a Morvaországban terül el négy borvidéken, ezek a Znomjemská, a Mikolovská, a Velkopavlovická és a Slovácká. Az összesen 1700 hektáron több mint 300 bájos falut találunk 1126 borászattal – ez azért elég vonzó szám. Bár Csehország déli részén terül el, a hagyományos bortermő területek közül a hűvösek, a „cool climate” vidékek közé tartozik, a klimatikus körülményei hasonlítanak Elzászhoz vagy Weinviertelhez. Az évi átlaghőmérséklet 12.4 C, az évi átlagos csapadékmennyiség pedig 463 mm. A hűvös klímának köszönhetően kecses, vibráló savú, üde borokat találunk, a minőségük pedig meglepően magas, köszönhető az 1995-ös új bortörvénynek is, amely sokat lendített a minőség javításán. Bár a rómaiak már a 3. században készítettek itt bort, a filoxéra nagyot pusztított, a megmaradt területek igazi reneszánsza pedig itt is csak az elmúlt évtizedekben indult meg. Mivel a négy borvidék egymással határos, rövidke autózással érjük el egyik után a másikat, a hegyes-dombos, tavakkal és folyókkal teli táj szemet gyönyörködtető, a borfalvak tündéri ékszerdobozok kastélyokkal és macskaköves utcákkal, a borászatok pedig változatosak, de mind vendégszeretők. Mivel az exporttal nem sokat foglalkoznak („Ugyan ki venne a világban cseh bort?” – fogalmazott az egyik borász), ezekért a borokért tényleg el kell utaznunk, de megéri.

Brnó: horror és sör

A borvidékek kapujában találjuk Brnó városát, amely szépségében hasonlít Prágához, azonban egy-két nap alatt bejárható, a második estén már az „ezt is kipipáltuk” boldog érzésével sörözhetünk valamelyik autentikus sörkimérésben, mert abból van bőven. A legnagyobb a Starobrno hatalmas kerthelyiséggel és nagy, több szintes belső térrel, a kötelező látványelemekkel (sörcsapok, tartályok, csövek a vendégtérben). Van Brnóban sörbörze is, ahol az egyes sörök árfolyama minden vásárlással változik, ez a nagy kijelzőn nyomon követhető. Igazi kozmopolita hangulatú hely a modern-hipszter Charlie’s Corner (természetesen helyben főzött sörrel), aki pedig tradicionálisra vágyik, annak kihagyhatatlan a Pegas söröző, ahol kóstolómenüt is rendelhetünk. A Pegasba semmiképp ne menjünk autóval, ugyanis még a kóstolómennyiség is két deci. A sörözőben általában ötféle sört csapolnak, a korsó 6 decis, és a söröző feletti szobákban meg is szállhatunk, a szoba mellé is jár egy üveg sör is. A Pegasban megkóstolhatjuk a tipikus cseh sörkorcsolyát az utopencet, ami egy ecetes-hagymás lében savanyított kolbász. A neve szó szerint vízihulla, a kolbászt ugyanis befőttesüvegekben tárolják, a lében úszkáló virsliszerű dolgok egyértelművé teszik az etimológiát…

De Brnóban nemcsak a sörözőben borzonghatunk, a Kapucinus Apátság kriptájában ugyanis közel 150 többszáz éves holttest fekszik, emlékeztetve múlandóságunkra. A rekord mennyiségű jó állapotú múmia állítólag a kripta különlegesen jó ventillációjának köszönhető. Ha nem volt elég a memento mori, akkor keressük fel a hatalmas atombunkert, ahol szarkasztikusan az áll a jegyáraknál, hogy atomtámadás esetén ingyenes a belépés. A földalatti labirintust a II. világháború idején építették a lakosság védelmére, 1959-től azonban a csehszlovák politikai vezetők védelmét szolgálta. A 93-ig top secret objektum szükség esetén 600 embert rejtett volna el akár három napra. Az interaktív látogatóközpontban újra végigretteghetjük a kommunizmust megcsörrenő telefonokkal, gázálarcokkal, fekete-fehér filmbejátszásokkal.

A pálava az ő irsaijuk

Bár Brnóban gombamód szaporodnak a sikkes borbárok, a legautentikusabb a szőlők közelében kóstolni a négy borvidék valamelyikén. Mindenütt több a fehér szőlő, a legnagyobb mennyiségben termelt fajták pedig a zöld veltelini, a müller thurgau (rizlingszilváni), a rajnai rizling, az olaszrizling és a szürkebarát, a kékszőlők közül a frankovka (kékfrankos), a saint laurent és a zweigelt. Ugyan nem a legnagyobb mennyiségben termelt, de az egyik legizgalmasabb fajta a pálava, amely egy igazi moráviai különlegesség, amelyet egy cseh kutató 1953-ban keresztezett a savagnin rosé és a müller thurgau fajtákból. Rózsaszínes héja a szürkebarátra emlékeztet, ízben azonban aromatikus, inkább hasonlít a traminire vagy a mi Irsai Olivérünkre. A legszebb példái kecsesek, elegánsak, illatukban trópusi gyümölcsök, mandarin és szerecsendió érződik. Ízben is ezeket és a zamatos szőlő jegyeit találjuk mandarinnal, licsivel. A savtartalma nem mindig magas, a legszebbeknél viszont vibráló savak frissítik a kortyot.

Hol kóstoljunk?

– Az egyik kiindulópont lehet az UNESCO Világörökség részeként számon tartott Valtice kastély, itt ugyanis hétfő kivételével bármikor végigkóstolhatjuk a legnagyobb cseh borverseny, a Wine Saloon legjobbjait. Évente 2000 bor versenyez itt, és a legjobb százat a következő évben bárki megkóstolhatja a valticei pincében. A kóstolás önkiszolgáló, mindenki abból tölt, amiből akar. Az egyik legnépszerűbb jegytípus 499 cseh korona (kb. 5500 forint), ezzel két órán keresztül töltögethetünk.

– A Sonberk borászat az egyik legszebb fekvésű birtok, és maga az épület is szemet gyönyörködtető. Kóstolótermét és teraszát minden nap sokan keresik fel, hogy élvezzék a napsütést és a szőlőkre nyíló kilátást. Elegáns rajnai rizlingjük és zamatos pálavájuk csak fokozza az élményt.

– A Volařík borászattól kóstoltuk a legszebb pálavát, a viszonylag kis méretű borászat tulajdonosa lelkesen kísérletezik, és főleg dűlőszelektált borokat készít. Ilyen a Pálava Terroir U Venuše 2018, amely a tavalyi Vinalies Internationales borversenyen elnyerte a legjobb fehérbor címet.

– A Búdy nevű falucskában mintegy 500 pincét találunk, sokuk homlokzatát jellegzetes népművészeti motívumokkal dekorálták.

További információ

Szerző: Németh Ágnes