Bezárta kapuit a nyár, megrázta magát az ősz – az élményekről mégsem kell lemondanunk, hiszen hazánk temérdek látnivalót kínál egész évben.

Az ősz beköszöntével elvonul a nyaralók hada, becsuknak a szezonális vendéglátóhelyek, és ismét a helybéliek veszik birtokukba a tájat, akik nem csak átutazóként élik meg az ország kínálta természeti csodákat. Szüretelők zsivajától hangosak a szőlőhegyeink, az egyébként csak zümmögő csöndet élesen hasítják ketté a csattogó metszőollók, miközben a természet napról napra öltözik át meleg bíborba, majd aranyló sárgába. A borászok számára az ősz egy új élet kezdete: az egész évben gondosan dédelgetett szőlő leve végre hordókba kerül, és az ígéretes kezdet után kíváncsian várják, hogy milyen lesz a szüret eredménye. A vízparti ejtőzés után használjuk ki aktívan a csodálatos őszi időt ígérő hétvégéket: számoljuk meg, hogy hány nap szabadságunk van még az évben, és vágjunk bele egy új kalandba! Vesszünk el a szőlőlugasok között, járjunk utána a lehetőségeknek, és bátran válasszunk Eger, Villány és a Balaton mellett kisebb, még felfedezésre váró borvidékeket is!

Egy éjszaka a hegyen

Ébredjünk a hajnallal, lessük meg a varázslatos tájra lehulló pihepuha páratakarót, vesszünk el a szüretelők nyüzsgésében – ha kirándulásunk helyszínéül a Somlót választjuk, garantáltan együtt lélegezhetünk az ősz minden egyes rezdülésével. Ez a Balatontól mostohamódon kissé félreeső tanúhegyünk az egyszerű, vidéki házikók kedvelőinek és a luxus mámora után vágyakozóknak egyaránt pompás szálláslehetőséget kínál, a Somlói Borok Boltjában pedig bármelyik nap, akár bejelentkezés nélkül is megkóstolhatjuk a hegy levét. Mivel a pincészetek közötti távolság elenyésző, így ittlétünk alatt feledkezzünk is meg az autóról nyugodtan, húzzunk kényelmes cipőt és vágjunk bele a kirándulásba gyalogszerrel. Pezsgőzzünk Kreinbachernél, ismerkedjünk meg a Somlói Vándor izgalmas kísérleteivel, kóstoljuk meg a Györgykovács Imre apró birtokáról készült limitált palackszámú olaszrizlingeket, térjünk be egy jó ebédre a Tornai Pincészethez és ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki a díjnyertes borokat se! Fedezzünk fel kis pincéket is, és semmi esetre se induljunk haza egy jó somlói juhfark nélkül!

Ezer jó élmény vár

Az apró Móri borvidék akár egynapos kirándulás célpontjául is szolgálhat, de a napi rohanásból lelassulni vágyók is minden bizonnyal megtalálják a maguk kikapcsolódási lehetőségét akkor is, ha több éjszakát töltenének el ezen a még felfedezetlen csodatájon. Csetvei Krisztina kedves személyisége és tiszta borai akkor is megérnék a kirándulást, ha csak ő lenne talpon a vidéken, de Miklós Csabi újgenerációs, vagány tételei is minden bizonnyal mosolyt csalnak majd az arcokra. Ne hagyjuk ki a  környék legnagyobb pincéjét, a Paulus Molnár Borházat sem, ők a pazar borok és buborékos tételek mellett konyhai  ínyencfogásokkal is várják vendégeiket. Utazzunk vissza az időben a Fogadó az Öreg Préshez vendéglátóhellyel, ahol étel, ital és szállás is vár; de ha kedvesünkkel inkább csak kettesben romantikáznánk, akkor keresve sem találhatunk tökéletesebb helyszínt, mint a Catherine´s Cottages. Döntsünk akármelyik pince vagy szállás mellett, a lenyugvó napot kísérjük egy pohár ezerjóval a kezünkben!

 

Fotó: Bakos Zoltán

Nyúlon innen, nyúlon túl

A Pannonhalmi borvidékünkre már jó pár éve nemcsak a Pannonhalmi Főapátság Pincészete és az általuk szervezett programok miatt érdemes ellátogatni, hiszen sorra jelennek meg a minőségi borokat kínáló termelők. Összetartozásukat méltón reprezentálja a PH-Érték névre keresztelt közösségi boruk, amely tétel minden esetben egy rajnai rizling alapú házasítás, és mivel csak vakkóstolás után zárják palackba, a szigorú ítészek egyöntetű véleménye a garancia arra, hogy a borban hibának helye nincs! A bor alapjául szolgáló szőlő nem véletlenül lett a rajnai rizling, hiszen a borvidéken kiválóan érzi magát a fajta – érdemes betérni a Nyúlon található Cseri Pincészethez, ahol Barnabás, a második generációs huszonéves borász már jó pár fajtavariációt tud maga mögött, és egész komoly rajnai vertikális sort is kóstolhat az erre járó érdeklődő. És ha már Nyúl, akkor látogassuk meg a Hangyál Pincészetet, amely az elmúlt évek folyamatos építkezésének köszönhetően sok  remek bort kínál; vendégházukban ráadásul a fejünket is álomra hajthatjuk. Kihagyhatatlan élményt nyújt a Pannonhalmi Főapátság Pincészete: boraikban visszatükröződik a több száz éves bencés hagyományok tisztelete. A rajnai itt is kötelező kör, de a vörösboraikban sem lehet csalódni! Ennyi finom korty mellé természetesen muszáj harapni is valamit: a Viator Étterem tíz éve tartozik az ország legkiválóbbjai közé, a mellette lévő Pausa Cukrászda pedig az édesszájúak számára kihagyhatatlan megálló. A borvidék apró települései között való ingázásra gondolva sem kell sorsot vetnünk, hogy ki hagyja ki az aznapi kóstolót: váltsunk két kerékre, mértékletes fogyasztás mellett bátran bolyongjunk biciklivel a borászatok között!

A fenti borvidéki tippek csupán ajánlások; még több pincészetet ismerhet meg a www.bor.hu oldalon.