Rendhagyó módon legújabb, októberi lapszámunk központi témájaként a szőlőből készült pálinkák szolgálnak. Tesztszekciónkban a hazai főzdék termékeit kóstoljuk végig, ehhez kapcsolódóan pedig hozunk egy magyar pálinka helyzetjelentést is és felkeressük hazánk egyik legelismertebb pálinkakészítőjét. Kishíreinkben ezúttal a párlatvilágból hozunk érdekességeket, valamint foglalkozunk a Decanter borverseny aranyos küldöttségével. 

Pincelátogatásunkon Bock Józsefnél és a Lajver Birtoknál járunk, Utazás rovatunkban pedig belevetjük magunkat a mindig pazar Őrség apró falvaiba. És ha már pálinka, akkor ezt a vonalat követjük gasztro rovatunkban is: ezúttal a fermentáció titkaiba avatjuk be a kedves olvasót, és Ducheminünk is végre visszatér – kicsit megfogyva testben, de töretlen lelkesedéssel látogat el a Salt étterembe és foglalja össze lapunk hasábjain az élményeit.

Szőlőpálinkák

Tesztszekciónkhoz ezúttal a hazai főzdék szőlőpálinkáit kértük be, amelyek egy új világot nyitottak számunkra a pálinkafogyasztás kultúráját illetően. Kielmayer Kristian vendégszerzőnk pedig nemcsak a tesztelésben vállalt segédkezet, hanem össze is foglalja számunkra a pálinka közelmúltját és megpróbálja elhelyezni hungarikumunkat a nemzetközi párlattérképen is.

 

Fermentáljunk

Beköszöntött az ősz és magával hozta a hűvösebb napokat: ideje nagymama üzemmódba váltani és eltenni az ősz legjavát télire. Gasztroszakértőnk ezúttal a fermentáció alaptechnikáiba avat be bennünket. És ha már fermentáció, akkor hozunk egy erre a technikára nagyban alapozó étteremkritikát is: fáradhatatlan Ducheminünk ismét álruhát öltött és ezúttal a Salt menüjét ette végig. Hogy tetszett-e neki? Étteremtesztünkből kiderül.

 

Isten legszebb gyümölcsöskertje

Fotó: Talabér Géza

Idén először osztotta ki a Dining Guide az Év Fenntartható Étterem díjat, amelyet a Pajta vihetett haza. A fermentáció témakörnél elidőzve a mi utazásunk is náluk kezdődött, hatalmas vendégszeretetüknek köszönhetően majdnem itt is fejeződött be; de aztán mégiscsak sikerült felkerekednünk, hogy hozzunk még egy őrségi szálláshelyet, valamint meglátogathassuk a Göcsej nagy öregjét, a pálinkák Szepsyjét is.

 

A Bock Pincénél mindig történik valami

Fotó: Acsai Miklós

Bock József, Villány nyughatatlan borásza. A rendszerváltás óta jegyzett bortörténelmünkben azon kevesek egyike, aki elmondhatja magáról, hogy már 20 éve képes változatlan minőségben letenni egy-egy fantázianevű bort az asztalra; miközben folyamatosan újabb termékeken töri a fejét – ami nem mindig bor. Németi Sándor vendégszerzőnk ezúttal a Bock Pince vendége volt, ahol alaposan körbejárta a témát, hogy hogyan tud a Bock Pince ennyi időn át mindig sikeres maradni.

 

Akinek a nevét érdemes megjegyezni

Fotó: Dancsecs Ferenc

Megyeri Sára ezúttal a Lajver Birtokhoz toppant be szüret idején, és követte a pincészet új “gyüttment” borászát a szőlőtőkéktől egyenesen a feldolgozó labirintusába. Vida Rebeka messziről, Moszkvából indult, Belgiumban és Franciaországban tanult mielőtt letelepedett itthon azért, hogy rögtön elismert borokat készítsen a Lajver pincéjében. Fiatal, örökmozgó lány, saját elképzelésekkel, kékszőlőből készített fehérborral és pezsgőálmokkal.

 

A lapszám október 10-től kapható az újságárusoknál és a Digitalstand kínálatában.