Megjelent a Magyar Konyha ünnepi száma, amelyhez ezúttal egy egyedülálló kiadványt kapnak ajándékba az olvasók. Közép-Európa legrégibb gasztromagazinja megújulásának tizedik évét ünnepli, ez a 100. lapszám, amelyet az új szerkesztőség készített.

Tíz év nagy idő, ezalatt bemutatták az itthoni és a külföldi séfek elitjét, közöltek 3000 eredeti receptet és megismerkedtek 300 gazdával, akik közül a 100 legjobbnak a portréját most külön karácsonyi ajándékként adják át a olvasónak TOP 100 termelő címmel. A kiadvány mottója: „A termőföldtől az asztalig” és valóban olyan gazdákat mutat be, akik terményeiket maguk dolgozzák fel, kerülik a vegyszerek, adalékanyagok használatát, ügyelnek a fenntarthatóságra és termékeikhez piacokon, boltokban, a saját portájukon bárkinek hozzá lehet jutni. Nehéz időkben nem árt tudni, hol kaphatunk friss tejet, tojást, vajat, hol szerezhető be kiváló mangalica-, angus-, vagy bárányhús, kik készítik a legfinomabb sajtokat, mézet, lekvárt, szörpöt, ecetet, a mustárt, vagy tormát.
A 136 oldalas – térképpel kiegészült – kiadványban szerepel a családi gazdaságok leírása, a jellemző termékeik, valamint egy gazdag címlista, amelyből az is kiderül, mi hol kapható, és melyik termelő vállal házhoz szállítást.

 

 

Karácsonyi lapszám

A kiadvány mellett persze nem feledkezhetünk meg a Magyar Konyha karácsonyi számáról se. A lap bőséges főzni-, és olvasnivalót kínál. Terítékre kerül a gesztenye, a méregdrága sáfrány, főzhetünk kocsonyát és süthetünk püspökkenyeret, meglátogathatják a karmelita nővéreket Magyarszéken, megtudhatjuk, miért nevezték Podmaniczky Frigyest kockás bárónak és valóban az ő édesanyja állított először karácsonyfát Magyarországon, Csányi Vilmos, a neves etológus elmagyarázza, miért majomörökség a fűszerezés, és miben mutatkozik meg Janka kutya gasztrokultúrája. Az ünnepi számban több mint harminc ádventi és szilveszteri fogás szerepel a gesztenyés kelkáposztától a mákos gubáig.