India, Jáva és Pápua Új-Guinea. Mi a közös bennük? Ha csak azt nézzük, hogy egyikük a világ második legnépesebb országa, másik az Óceániai szigetvilág egyik gyöngyszeme, a harmadik pedig az Egyesült Királyság legtávolabbi gyarmata, első ránézésre nem könnyű megtalálni bennük a közöset. Van azonban mégis valami, ami nagyon is összeköti ezt a három, európai szemmel igen távoli világot. Ez pedig a kávé.

Indiában már az 1600-as évek óta termesztenek kávét, azonban export céljából a britek kezdtek el kereskedni vele 1840 után. Bár jellemzően csak a déli országrészben vannak nagyobb ültetvények, méretéből adódóan India ma a világ hatodik legnagyobb kávétermesztője. Az alacsonyan fekvő termőterületek miatt inkább a robustát részesítik előnyben, azonban a speciális éghajlat miatt egyedi kávéfajtákat kísérleteztek ki. Az indiai kávék ízvilága a sokféle eltérő fajta ellenére mégis karakteres és felismerhető: erőteljes, testes, kicsit csokoládés, jellegzetesen fűszeres és nem savas.

 

 

Jáva szigetére a hollandok hozták be a kávécserjéket még a 17. században. A szubtrópusi éghajlat ideális környezetet biztosított a termesztéshez, így gyorsan beindult a kereskedelem is. Az innen érkező kávé annyira különlegesnek számított, hogy néhány országban maga a “jáva” szó jelentette egyben a kávét is. Időközben a fajtákkal sokat kísérleteztek, ma a robusta a legelterjedtebb. A kávé az elmúlt évszázadokban a helyi vallási rituálék és szertartások szerves részévé vált, így esküvőkön és temetéseken is kötelező kellék. Ízvilága erőteljes, testes, zamatos és enyhén savas.

 

Még több információ.

Fedezd fel a kávék varázslatos világát a Dallmayrrel.