A Château Mouton Rothschild bemutatta 2018-as évjáratú borcímkéjét, amelyet Xu Bing kortárs kínai művész, író és szobrász tervezett.

Kína egyik úttörő és legismertebb kreatív figurájának tartott Xu Binget a bordeaux-i borászat tulajdonosai, Philippe Sereys de Rothschild, Camille Sereys de Rothschild és Julien de Beaumarchais de Rothschild bízták meg a Mouton Rothschild 2018 címke megalkotásával. Az 1955-ben született Xu Bing kreatív nyelvhasználatáról ismert, és a Mouton Rothschild 2018 címke méltó példája az általa alkalmazott „négyszögű kalligráfiának”.

Ezzel a technikával olyan grafikák készülnek, amelyek hasonlítanak a hagyományos kínai karakterekre, de a latin ábécé szavaiból és betűiből állnak. A „Mouton Rothschild” a pauillac-i Château 2018-as évjáratát díszítő műalkotásból is kiolvasható:

 

 

Mouton Rothschild 1945 óta ad megbízást minden évjáratának egyedi cimkéjének megtervezéséhez, bár Jean Carlu poszterművész még korábban, 1924-ben tervezett cimkét az ikonikus borokhoz.

“Régóta tisztában vagyok a Château Mouton Rothschild és a művészet közötti szoros kapcsolattal” – mondta Xu Bing, aki 2013-ban kapott meghívást a birtokra. „Lenyűgözött a baroness energiája, barátságos személyisége és a művészeteket felölelő ismerete. Azt mondta, hogy egy napon én is tervezhetnék címkét a Mouton Rothschild számára. Tehát amikor Julien de Beaumarchais de Rothschild megkeresett engem, hogy a 2018-as évjárat cimkét én tervezzem meg, megtiszteltetésnek és tiszteletre méltó lehetőségének tekintettem.”

A korábbi művészek között volt Pablo Picasso (1973), Andy Warhol (1975), Francis Bacon (1990) és David Hockney (2014) tervezte dizájn is.

Forrás: Decanter