A tél mindig az ünnepek időszaka: megünnepeljük, amikor leesik az első hó, hétről hétre gyertyát gyújtunk karácsonyig, sütünk-főzünk, kikapcsolódunk, lelassulunk és egy kicsit megpihenünk. Decemberi lapszámunkban most mi is felvesszük a csillogó ruhánkat és az ünnepeket helyezzük a középpontba: tesztszekciónkban idén is a pezsgő körül forog minden, lesz szó luxuspárlatokról, luxushordókról, adventi tippekről. 

Kirándulunk is: ezúttal a Dél-Balaton és Hegykő felé vesszük az irányt, az előbbi helyen egy fantasztikus delikáteszboltot és egy nemrég elindult borászatot látogatunk meg; az utóbbin pedig az 1 Csepp Pálinkaházat. Melléjük érkezik két villányi nagyágyú: Riczu Tamás és a Vylyan Pincészet. Hozunk szőlős érdekességeket, bemutatjuk a botritiszt, ahogy eddig még sosem láttuk, folytatjuk a bogyószüretet, gasztrorovatunkban pedig az Emlékek íze blog szerzőjével teszünk egy nosztalgikus utazást a régmúltba. Dupla lapszámmal zárjuk az idei évet, és reméljük, hogy jövőre is megtisztelnek bennünket bizalmukkal.

 

A pezsgő mindenek előtt

 

 

Nem kevesebb, mint 64 tételt kóstoltunk meg a decemberi lapszámunk pezsgőtesztjéhez. A tradícionális eljárással készült buborékos italok között rekordszámú VinCE-díjas tétel született: 11 pezsgő érdemelte ki a legjobbaknak járó kitüntetést. Márkus György nemzetközi pezsgőszakértő champagne-ból, Angliából és a franciacorta hazájából hozza a legújabb újdonságokat, míg Rókusfalvy Pál az etyeki és a magyar pezsgőpiacot szemlézi. Hozzájuk kapcsolódóan Romsics László is hoz egy kis áttekintést: állandó szakmai tanácsadónk ezúttal azt próbálja megjósolni, hogy mire számíthat a borvilág 2021-ben.

 

Egy csepp függőség

 

Fotó: Talabér Géza

 

A hideg napokon mindenki szereti egy kicsit megmelegíteni magát pálinkával, így ehhez kapcsolódóan is hozunk néhány tippet. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus vállalta magára azt a tisztet, hogy ellátogatott Hegykőre, ahol díjnyertes pálinkákkal kötött szorosabb barátságot, illetve az 1 Csepp Pálinkaházat jegyző három úriember is beavatta a vállalkozásuk mögött álló sikertörténet kulisszatitkaiba.

 

Téli nyugalom

 

Fotó: Hirling Bálint

 

Szerkesztőségünk ismét elindult világot látni, ezúttal a téli nyugalomban megmártózó Dél-Balaton felé vettük utunkat. A turisták nélküli déli parton most mindenki ráérősebb: a kőröshegyi Kékajtó Borászat egy minden kinccsel megrakott terített asztallal várt bennünket, ahol a tételeik mellé kísérőül megkaptuk a lenyűgöző történetüket is. A balatonboglári Spájz delikáteszbolt alig egy éve nyitotta meg ajtaját, a környékbeli termelők árui és a bájos tulajdonosnő egyaránt levettek bennünket a lábunkról.

 

A luxus érintése

 

Fotó: Bácsi Róbert László

 

Kalydy András két luxushordót készített, ezen apropóból eredt Megyeri Sára a Kádár Hungary kulisszatitkai nyomába, amely cikkből többek között az is kiderül, hogy a legnemesebb hordókat adó fák licit során kerülnek a kádármesterhez. Kielmayer Kristián párlatszakértő a világ legdrágább röviditalait mutatja be nekünk, Németi Sándor pedig Villány egyik újgenerációs borászával, Riczu Tamással készített interjút és hozza el nekünk a mediterrán borvidék legnemesebbikét, a cabernet franc-t.

 

Édes kísértések

 

Fotó: Egyed Meli

 

A Vylyan Pincészet borai mellé Bernáth József hoz három karácsonyi receptet, míg az Emlékek íze gasztroblog szerzőjével, Neubauer Judittal a régmúlt klasszikus receptjeinek eredünk nyomába. Megyeri Sára folytatja a bogyószüretet: asztalon a csipkebogyó és további szúrós társai. Mészáros Gabriella a varázsgombáról, a botritisztről osztja meg gondolatait, Németh Ágnes pedig szokatlan újdonságokat hoz el a szőlőről, mint gyümölcsről.

 

A 2020 december – 2021 januári dupla lapszámunk december 11-től kapható az újságárusoknál és az ismert árusítóhelyeken; valamint elérhető a Digitalstand kínálatában.