A Wine Enthusiast Magazin a minap egy külön cikkben szedte össze a világ 10 legértékesebb szőlőterületét, amelyek közül bizonyára senki számára nem újdonság, hogy a Romanée-Conti érdemelte ki az első helyen való említést. 

Talán azon sem kell különösen meglepődni, hogy a 10 terület zöme Franciaországban található, de érkezett egy-egy szőlőskert Olaszországból, Görögországból és Kaliforniából is. A 10. legértékesebb területként pedig az ausztrál Barossa Valley-ban jegyzett Old Garden Vineyard került megemlítésre, ami nomen est omen a világ legidősebb szőlőskertjének számít.

 

 

A kontinensnyi ország elhelyezkedésének köszönhetően minden tekintetben eléggé elszigetelten található a világ többi részéhez képest; ennek is tudható be Ausztrália megannyi egzotikuma – amelyek nem jutottak el az országukon kívül sehova. Ugyanakkor viszont léteznek olyan élőlények, amelyek soha nem jutottak be hozzájuk úgy igazán; ha már borokkal kapcsolatosan írunk, ilyen például a filoxéria elterjedéséért felelős gyökértetű. Ennek köszönhetően az 1853-ban telepített mourvedre ültetvény köszöni szépen és kitűnő egészségnek örvend, jelenlegi tulajdonosait, a Hewitson Winery-t minden szép évjáratban megörvendezteti terméssel. A csaknem 170 éves szőlőskert pedig a világ legöregebb termő területének számít; egyébként már a 19. század végén is Old Garden jelzővel illették, talán tudtak valamit a korabeli látnokok.

 

 

Eddig a Wine Enthusiast cikke, mi viszont még utánanéztünk annak is, hogy a borának vajon milyen viszhangja van. A Vivino és a Wine-searcher oldalak is egyaránt 4 fölé teszik a fogyasztói visszajelzéseket; a hivatásos ítészek szerint a bor átlagpontszáma 92 körül van. A Decanter a 2010-es évjáratot 96-ra pontozza, a leírás szerint fűszeres, narancshéjas aromák keretezik a vörös cseresznyét és a feketeszedret, fantasztikusan élénk, selymes tanninú tétel; a 2012-es évjáratot pedig már a Borrajongó blog is méltatta.

A Hewitson Winery több tételét is övezi nemzetközi dicsfény, a termőterületeik java hasonlóan filoxériavész előtti időkből származő szőlő.