2019 novemberében a Space X elindult az űrbe, fedélzetén pár űrhajóssal és egy nem mindennapi rakománnyal, amely hamarosan visszatér a Földre.

 

Egyedülálló érlelési körülményeket talált ki egy bordeaux-i termelő, vagyis nem feltétlenül ő, hanem luxemburgi start up (Space Cargo Unlimited) cég kutatói: a Space X fedélzetén 12 palack vörösbor tekintett ki egy kicsit a bolygónkon túlra és 14 hónap elteltével minden adott hozzá, hogy hamarosan sikeresen landoljanak valahol Kalifornia mellett. A borokat egyessével csomagolták acéllal bélelt dobozokba; kísérőül pedig 320 merlot és cabernet sauvignon vesszőt is pakoltak melléjük.

Az első hallomásra bolondos ötlet talán mégsem teljesen az: érdekes lesz megvizsgálni, hogy hogyan értek a borok az űrben és összevetni minőségüket a Földön ragadt társaik állapotával. Landolás után persze még jó pár hétig pihennek majd a borok, így csak valamikor februárban bontják ki a palackokat egy intergalaktikus találkozón Bordeaux-ban.

Szakemberek úgy vélik, hogy a szőlővesszők megvizsgálásának jelentős szerepe lehet a jövő agrártechnológiai fejlődése szempontjából. A klímaváltozás egyre nehezebb fejlődési körülmények közé szorítja a növényeket, így az eredmények talán segítenek olyan reziztens fajták létrehozásában is, amelyek extrém körülmények között is termőképesek maradnak.

Az űrből visszatért borokat ugyan mi nem tudjuk tesztelni, a készülő februári lapszámunkban viszont bőven lesz vörösboros olvasnivaló. Előfizetői ajánlatunk még mindig él, itt talál róla bővebb információt.

Forrás és kiemelt kép.