Állítólag január 18-ra már a legtöbb ember feladja újévi fogadalmait, így ez a dátum az, amikor a száraz január is megbukik. 

Mivel Magyarországon még mindig jóval több bort készítünk, mint fogyasztunk, így mi is inkább a mértékletes borozásra szeretnénk most felhívni a figyelmet. A mediterrán diéta paradoxonával minden bizonnyal sok olvasónk tisztában van, közismert toxikológusok szerint is napi 1-2 pohár bor inkább segít, mint ront az egészségünkön. Fekete öves borkóstolóknak is jó szívvel ajánljuk, hogy heti 2 nap tartózkodjanak az alkoholtól, mutatjuk is, hogy mivel érdemes kiváltani.

Nemcsak az egészségünket védjük, de a borászatokat is támogathatjuk, ha megkóstoljuk a hazai birtokok alkoholmentes szőlőleveit. Az egyik úttörő a soproni Pfneiszl Birtok volt, itt már 2008-ban készítettek 100% merlot-ból bioszőlőlét; de érdemes  még körülnézni, bőven találunk egészséges szőlőleveket, az itt felsoroltak pedig mind megrendelhetőek online.

A villányi Gere Tamás és Zsolt Pincészet például illatos muscat ottonelből készíti a natúr szőlőlevét, a badacsonyi Dobosi pedig fehér és kék szőlőből is készít organikus változatot. Móron Geszlerék Mustlica néven palackozzák zenitből készült szőlőlevüket, míg a somlói Tornai Játék néven mutatja be akár a legkisebbeknek is a Somló játékos oldalát, zeusz  szőlőfajtából. Az osztrák Meinklang ugyancsak somlói biodinamikus birtokán zweigeltből készül a lé, ami ráadásul szűretlen,  igazi kaland a borongós januárra; csakúgy mint a Kristinus Borbirték tétele. Mindazok számára, akik a tokaji őszt szeretnék visszakóstolni pedig ajánljuk a TR Művek pasztőrözött bio furmint mustját.