Közel egy éve már borkönnyek csorognak a világban. A borverseny, borkiállítás, borvacsora és sommelier szavak helyett ma a pandémia, távolságtartás, home office és Zoom szavakat használjuk.

Mire számíthat a borvilág 2021-ben? Erről kérdeztük magazinunk szakmai tanácsadóját Romsics Lászlót, aki alaposan körbejárta a témát, féltucat nemzetközi szaktekintélyt kérdezett meg ezzel kapcsolatosan. A teljes cikk a VinCE Magazin 2020. december – 2021. januári lapszámában olvasható, most ebből hozunk egy kis kedvcsinálót.

2019. novemberében még nagyban készülődtünk a karácsonyi partikra, a borászok bizakodtak az ünnepi borfogyasztásban, a fogyasztók pedig izgalommal várhatták az új évjárat borait. 2020. tavaszára viszont szinte egy csapásra minden megváltozott. A hazai és a nemzetközi borvilág is kapkodta a fejét, és próbált gyors megoldásokat találni a megoldhatatlannak látszó kihívásokra. Közben eltelt ez az év is, és mindenki abban bizakodik, hogy ennél csak jobb jöhet. Erre próbálok válaszokat találni.

Európa és a tengerentúl nagy részén az éttermek és szállodák zárva tartanak, és egyelőre megjósolni sem lehet, hogy mikor nyitnak újra. Sok országban kijárási korlátozások vannak, vagy kijárási tilalom lépett életbe. Megszűntek azok a helyek és alkalmak, ahol korábban tömegek voltak, és az emberek néhány pohár jó bor mellett múlatták az időt. Az élet azonban nem állhat meg, hiszen a szőlő nő, érik, szüretelni kell, és a borász sem állhat a pinceajtóban örökké. A bor is várja fogyasztóját, hogy élményt és örömet szerezhessen. Szerencsére a változás valami újnak a kezdete is. Már mutatkoznak új fogyasztási szokások, trendek, izgalmas szőlőfajták és még sok más is.

Nagy Britanniában a Brexit hozhat új megoldásokat, a spanyolok a saját útjukat járják. A franciák maradnak örök optimisták, az osztrákok fegyelmezettek most is mint mindig, de mire számítsunk Kínától? Ezeket a témákat járja körül Romsics László cikkében az aktuális VinCE Magazinban.

A 2020. december – 2021. januári magazin kapható az újságárusoknál vagy a Digitalstand kínálatában.