A pezsgő a világ minden szegletében az örömet, a boldogságot, a vidámságot és a jókedvet jelképezi. Buborékos itallal ünnepelünk esküvőt, diplomaosztót, születésnapot, évfordulót, és számos sportesemény is a győztesek pezsgőlocsolásával zárul.

A 2020-as év nemzetközi pezsgőkörképére a világ egyik legelismertebb szakértőjét, Márkus Györgyöt kértük fel.

Legtöbbünk az új esztendő első pillanatait – barátok, rokonok körében – egy palack kellemes champagne vagy pezsgő társaságában szereti eltölteni. A 2019-es év szilveszterének éjszakáján is mosollyal, kacagással és várakozással teli lélekkel koccintottunk, és ürítettük poharainkat a 2020-ban reánk váró boldog pillanatokra. Ám később kiderült, hogy előre ittunk a medve bőrére…

A kezdeti nyugalmasabb napok, hetek után komorságba és ijedtségbe torkollott az év, melyet a koronavírus feltűnése és az azt követő világjárvány okozott; a szomorkás hangulatot még a buborékok sem tudták mosolygóssá, felhőtlenné varázsolni. Az új helyzet – nem kímélve embert, ipart és mezőgazdaságot – minden szőlészetnek, borászatnak feladta a leckét. Az óvintézkedések és a szabályok betartása mellett a birtokok nagy odafigyeléssel, gondoskodással láttak hozzá a szőlészeti munkákhoz. Magától értetődött, hogy az ültetvényeket a világ ilyen állapota ellenére sem hanyagolhatják el. Korán megfogalmazódott, hogy a járvány a munkafolyamatokat hátráltathatja ugyan, de a szüretet és az azt követő borkészítést nem  késleltetheti és nem akadályozhatja meg. Több ház, szövetkezet és kistermelő még az irodákban dolgozókat is inkább a levegőre, a szőlőbe küldte tevékenykedni, ami a zárt tereken belül folyó munkához képest jóval biztonságosabbnak bizonyult. A lezárások ideje alatt több champagne-ház pincemesterével, elnökével tartottam a kapcsolatot. Magától értetődő, hogy egyikük sem volt elragadtatva a kialakult helyzettől. A lehetőségekhez képest mindenki igyekezett olyan munkarendet  szervezni, ami a legkisebb veszéllyel járt, és ami egyaránt irányult a napi feladatok elvégzésére és a távlati tervek megvalósítására. Bárkit is „szondáztam meg”, mindenki egyöntetűen a szőlészeti munkák elsődlegességét hangsúlyozta, hiszen a jövő pezsgői számára a jó minőségű szőlő egyre fontosabbá válik.

Hogy hogyan próbált túljutni a nehézségeken Louis Roederer, Ruinart, a Nyetimber vagy a Ferrari, arról aktuális lapszámunkban találnak bővebb információt. A 2020. december – 2021. januári magazin kapható az újságárusoknál vagy a Digitalstand kínálatában.