Még pár nap maradt a januárból, így még van néhány óránk nosztalgiázni 2020 emlékezetes borélményei felett. A korlátozások bevezetésével nem minden hónapban tudtuk hagyományos keretek között megtartani a VinCE teszteket, de a gondolat, hogy elmaradjon, soha fel sem merült. 

Az elmúlt év során így a legextrémebbnek az számított, amikor a tesztelők otthonukban, becsületesen vakon kóstolták meg önállóan a hozzájuk eljutattott palackokat és írták meg értékeléseiket. A december-januári dupla lapszámunkhoz a pezsgőket az akkor már üresen álló luxushotel, a Ritz-Carlton különtermében kóstoltuk meg, ahol két napig minket ugrált körül a szálló magasan képzett személyzete. Náluk a meghittség és béke kicsiny szigetén éreztük magunkat a kijárási korlátozások második felvonása okozta zűrzavarban, ezt az élményt soha nem feledjük. Ennyi bevezetés után pedig jöjjön ismét 5 termelő, akik a beküldött boraikkal egyaránt pozitív elismerő dicshimnuszokat zsebelhettek be szakértőinktől.

A TOP 10-es válogatásunk első 5 termelőjéről szóló írásunkat itt éri el.

Az Etyeki Kúriától három négycsillagos bort kóstoltunk tavaly, méghozzá milyeneket! A Sparkling Sauvignon Blanc a borászat első próbálkozása volt a charmat metode technológiával készülő buborékos borok világában; a 2019 decemberében debütáló palackból alig maradt pár a nyárra. Mérész Sándor vette az üzenetet és azóta már el is készült a következő kísérlet. Üdítő, négycsillagos eredményt ért el a pincészet rozé tétele is; a pinot noir válogatásuk pedig az év legmeghatározóbb hazai pinot noir élményét jelentette számunkra. (Halkan, és zárójelben mondjuk csak: pár hónapja kicsit visszább vettek az árból, érdemes betárazni belőle, mi is így tettünk.)

 

Fotó: Etyeki Kúria FB

 

Állandó szakmai tanácsadónk, Romsics László már jó pár éve a Csányi Pincészet vezérigazgatói pozícióját tölti be, így mi sem természetesebb, mint hogy időről-időre ő maga is ad be tesztjeinkre borokat. A fentebb már említett pezsgőteszt mezőnyéből egyértelműen kitűnik Teleki Tradíció elnevezésű pezsgőjük, de négycsillagos eredményt értek el még a Kővilla Válogatás Cabernet Sauvignon 2017, Teleki Selection Villányi Kékfrankos 2017 és a Teleki Selection Villányi Merlot 2016 tételükkel is. Nagy öröm számunkra a Csányi Pincészet sikere, nem másért, hanem mivel a legtöbb hiper- és szupermarket polcain megtalálhatóak ezek a borok, amelyek megfizethető áron kerülnek forgalomba, így széles közönség ismerkedhet meg a kimagasló minőséggel.

 

Fotó: Csányi Pincészet FB

 

Időzzünk el még Villányban egy kicsit: a szokásos fősodorból némileg kiesik a siklósi Heumann Pincészet, azonban a tesztjeinkre beküldött borok magas pontszáma a garancia a minőségre. Megfizethető ár, svájci precizitás és a terroir adta minőség hármasa határozza meg a borászat mindennapjait, mi a rozéjuknak, két rajnai rizlingjüknek 2017-ből és 2019-ből(!) és 2015-ös syrah boruknak örültünk legjobban.

 

A Dobosi Pincészet Szentantalfán található, a tavalyi évben debütáltak új birtokközpontjukkal, amelyet hatalmas összefogás árán sikerült befejezniük. Az építkezés közepette nem is igen tudjuk, hogy maradt erejük még hozzánk is eljuttatni pár palackot tematikus tesztjeinkre; viszont milyen jól tették, hogy küldtek nekünk bort! Három juhfarkjuk ért el négycsillagos eredményt, pedig a juhfark nem könnyű műfaj és egy 2017-es Nivegy-hegyi olaszrizlingjük maradt el éppen egy hajszálnyival a kiváló borok kategóriájától. Ki tudja, talán ha újraszámlálást követelnének, nekik lenne igazuk.

 

Fotó: Dobosi Birtokközpont FB

 

Végül, de nem utolsósorban a Pálffy Pincészet boraival zárnánk a 2020-as visszaemlékezésünket. A Káli-medence ékkövének számító Köveskálon általában együtt dolgozik apa és fia, vagy jobban mondva apa és fiai: Gyula, Gyula és Attila – de mint ahogy azt nekünk is volt szerencsénk megízlelni, ez utóbbi fiú néha önállóan is alkot, amiben mi is nagy örömünket leltük. Egy narancsbor – Héja -, egy rajnai rizling és egy pinot noir (mind 2018) kapott bírálóinktól egyaránt négycsillagot, azaz kiváló minősítést, míg az Attila által jegyzett P.A.N.K. Pink Pét-nat vol.II tétele az alternatív borok mezőnyét fektette hipszterségével lazán kétvállra. Ugyanitt, az amfórás kékfrankos is kiemelkedően teljesített, nekünk azonban a pezsgősebb tétel jobban tetszett.

 

A TOP 10-es listát a 2020-as tesztösszesítő alapján összeállította: Kalmár Borbála. Ha úgy érzi, az ön bora kimaradt a listáról, küldje be tesztünkre idén is palackjait és pontszámoktól függően viszont láthatja a nevét 2022. januárjában.