Miközben reggelente gyakran ébredünk serény hóhullásra és feltámad a mehetnékünk, majd a hírportálokat böngészve arcul csap a rideg valóság, mely szerint senki sehova még mindig… érdemes hinni benne, hogy lesz még napsütés, lesz még tavasz és nyár. 

Valószínűleg nem kell ahhoz látnoki képesség, hogy tudjuk: az idei évünk zöme is javarészt belföldön telik majd el – legalábbis az óvatosaknak biztos. Sokakat ért váratlanul a tavalyi évben, hogy a jobb szálláshelyekre csak akkor van csekély esély, ha visszamondás történik az utolsó pillanatban, éppen ezért érdemes idén felébredni nem ebben az utolsó pillanatban. Számukra, az előregondolkodóknak ajánlunk most pár pazar lehetőséget.

 

Villa Kabala

A Balaton minden évszakban csodás, megénekeltük ezt már mi is, más is. Egy falat Balaton – hirdeti magát a szigligeti Villa Kabala, ahol nemcsak enni, hanem aludni is lehet, méghozzá szépen felszerelt szobákban. Vagy mindkettőt, no nem egyszerre, mert enni és aludni egyidőben azért igencsak nehéz; de egy kellemes vacsora végeztével megnyugtató, hogy a borgőzzel átitatott fejünket akár a Hablegény szoba pihepuha párnáin tudjuk majd álomra hajtani.

 

Ez azért nem olyan, mint az otthoni reggeli kávé… Fotó: Villa Kabala FB

 

Villa Sandahl

Nem szándékosan ajánlunk csupa villát, de a tavalyi kusza évben nekünk is volt szerencsénk megtekinteni a Villa Sandahl kicsiny birtokát és rabul esni a rajnai rizlingjeiknek, ezért természetesen nekik is itt a helyük a listánkon. A badacsonyi borászat felett került kialakításra a vendégház, így itt is jó tudni, hogy 10 lépcsőfok után már az ágyunkba süppedhetünk, reggel pedig páratlan badacsonyi panorámára ébredhetünk, vagy elvégezhetjük reggeli testedzésünket a rajnai rizling tőkék között.

 

A Balaton, a ház és közte a rajnai tőkék. Fotó: Villa Sandahl FB

 

Préselő

Tokaj túl messze van – legyintenek még mindig oly sokan, pedig nem kerül több időbe elérni Erdőbényére, mint az előző kettő szálláshelyre, sőt, mivel van tapasztalatom mindkét úticélban, megkockáztatom, hogy nyáron még gyorsabb is Tokajba eljutni, mint a Balaton partjára. A Préselő bájos, tipikus hegyaljai vendégházában is jártunk már a tavalyi évben, Mészáros Gabriella és Nagy Zsolt tulajdonosok esténként szívesen állnak a serpenyők mögé is, miközben mindig van annyi idejük, hogy saját bort mérjenek a poharakba. Vidéki romantikát keresők számára kötelező állomás!

Itt-ott előbukkannak az eredeti falak Fotó: Galgóczy Németh Kristóf / VinCE

 

Hungry Grape

Kicsit eklektikus, kicsit bohém és még nagyon-nagyon új a szintén erdőbényei Hungry Grape vendégháza. Miért egy faluba ennyi klassz szállás? Nos, a pár utcából álló településen tíznél is több szuper borászat működik, a Hungry Grape kanadai-magyar bájos és örökvidám tulajdonosai pedig szíves örömest kalauzolják végig vendégeiket a falu kínálta lehetőségek tárházában.

 

Akár mi is lehetünk az első lakók, annyira új Fotó: Hungry Grape FB

 

Polgár Pince és Panzió

Lelkes követőink minden bizonnyal egy kicsit most a szemöldöküket ráncolják, hogy Villányból már megint Polgár Zoltán birodalmát hozzuk, de pont nekik, akik olvasták a borásszal készített riportunkat ajánljuk jó szívvel a szerény panziót. Az ok egészen egyszerű: olyan nincs, hogy Zoltánnal ne fussanak össze előbb-utóbb, ha máskor nem, hát a vacsora alatt, amikor serényen bort tölt, majd ott ragad az asztalnál és csak mesél és mesél azon az emlékezetes érces hangján. Rengeteg történetet tud, higyjék el nekem, nem lehet csak úgy otthagyni. És hogy Megyeri Sára írásához visszakanyarodjak: “Polgár Zoltán társaságában úgy tölt el az ember öt-hat órát, hogy akkor is elszédül, ha csak pár tételét kóstolja meg – a mosoly azonban több napig kitart. Mindent megtud a szerelmes csirkékről, az önellátó gazdaságról, a kamillatea-függő kismalacokról – és közben Villány vezető borairól, olyan természetes mélységgel, ahogy sohasem remélte volna egy szimpla bortúrától.”

Egy kis békebeli bezzeg akkor minden jobb volt típusú nyugalom. Fotó: Dancsecs Ferenc / VinCE

 

 

A helyeket összeszedte: Kalmár Borbála

Nyitókép: Acsai Miklós / VinCE Magazin