Február 14-ét sok ember köti össze a romantikával, azonban egy francia kisvárosnak, az Avignontól pár kilométerre fekvő Roquemaure-nak még egy oka van a napot Szent Valentin tiszteletének áldozni. 

A La Festo de Poutoun, vagyis a Csókok fesztiválja még nincsen 35 éves, a híres eseményt életrehívő tettért viszont egészen 1866-ig kell visszamennünk. Ebben az évben a filoxériavész tizedelte a francia szőlőültetvényeket, így Roquemaure városa kiesett a kereskedelmi útvonalból és bor nélkül maradt – pedig addig a legforgalmasabb településnek számított a folyó mentén. A pánik még a járványnál is gyorsabban terjedt. Maximilien Pichaud, a Chateau de Clary tulajdonosa bátor tettre szánta el magát: Rómába utazott, hogy elhozza egy szent ereklyékét, amely reményei szerint védelmet és egészséget biztosíthat a város számára.

A legenda szerint Pichaud február 14-én, Szent Valentin ereklyéjével tért vissza – az elképzelés romantikus, a valóságban a dátum októberre eshetett inkább. Akárhogyan is, a település lakói a szent megérkeztének hírére megnyugodtak, az utcákon kitört az ünneplés.

 

 

A csókok fesztiválja ma

René Durieu, egy helyi pap, miután megtekintette a Szent Valentin ereklyét 1988-ban, úgy döntött, hogy feleveníti a hagyományokat. Azóta, a február 14-hez eső közelebbi hétvégén Roquemaure városa ismét visszaváltozik a 19. századi településsé: az utcát elözönlik a jelmezes nővérek, papok, kosztümökbe bújt férfiak és nők és ingyen csókokat osztogatnak. Az utcák neveit átírják híres francia szeretők nevére, a tiszta ruhát az ablakból szárítva lógatják mint régen, a gyógyszertár fiolákban adja ki a gyógyszert – zene, és táncos mulatság kíséri a rendezvényt.

 

 

Az ünneplés természetesen nem nélkülözheti a bort sem: a tradicionális rhone-i fajták, azaz a syrah, mourvedre és grenache játszák itt a főszerepet. A borászok szőlővesszőt lengetve csatlakoznak az eseményhez, a környékbeli termelők tanácsokat adnak a szüretre vonatkozóan.

Akár igaz a legenda, akár nem, egy valami biztosan elmondható: a város megmenekülése és Szent Valentin neve immár végérvényesen összekapcsolódott.

Forrás és még több információ itt.