Az idén 10. születésnapját ünneplő Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget, illetve a rendezvény szakmai főtámogatója, a SPAR Magyarország Kft. nyílt pályázatot hirdettek a hazai borászok körében, hogy megtalálják azt a rosét, amely méltó módon képviseli a jubileumi rendezvényt a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain, és amely a nyárköszöntő esemény hivatalos ünnepi bora lesz. Mutatjuk az első forduló eredményeit!

A pályázatra több mint ötven kiváló rosé érkezett mintegy negyven borászattól. A győztes kiválasztása két fordulóban zajlik: a most lezajlott első fordulóban kizárólag szakmai zsűri értékelte a tételeket, míg a hamarosan sorra kerülő második fordulóban a legjobb öt rosét kóstolja újra a szakmai zsűri, illetve két szerencsés SPAR vásárló és egy Rosalia látogató, hogy közösen döntsenek a végső favoritról. Utóbbi három főt kérdőív és sorsolás segítségével választják ki a SPAR beszerzői és a rendezvény szervezői.

A benevezett borokat természetesen vakon kóstolták a bírálók, mindennemű előzetes információ nélkül. A szoros versenyben végül az egyéni pontszámok összesítése után az alábbi négy termelő öt roséja jutott tovább a második fordulóba:

• Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Kunsági borvidék (két borral)
 Paulus Molnár Borház – Móri borvidék
• Fritsch Pince – Villányi borvidék
• Belward Pincészet – Pécsi borvidék

Érdekesség még, hogy mind az öt tétel cuvée, és nem fajtabor, és mindegyik házasítás tartalmaz vagy Kékfrankost, vagy Pinot noirt.

 

Forrás: Borkultúra