Ez a pillanat is eljött, még egyszer boldog új évet kívánunk a kedves olvasóknak! Február 6-án jelenik meg idei első, februári lapszámunk, amelynek középpontjában a cabernet-fajták – cabernet sauvignon és franc – állnak. Nemzetközi és hazai körképpel segítjük a fajtajellemzők, a termőhelyek és a stílusok megismerését; a hömpölygő testességtől a hűvös könnyedségig tíz magyar pincészet borkészítési filozófiáján keresztül mutatjuk be a fajták sokszínűségét.

A vörösborok apropóján szóba kerül az egészségre gyakorolt hatásuk és sorra vesszük a legjobb sajtpárosításokat is. Nemrégiben megjelent könyve kapcsán interjút készítettünk Tóth Adriennel, akit a bormarketinggel kapcsolatos feladatokról és felelősségekről faggatunk. Az évszakhoz kapcsolódóan bemutatjuk a téli craft söröket és mesélünk a testet-lelket átmelegítő tea örökzöld világáról. Az olajfa és az olívaolajok titkai pedig a kultúrtörténeti érdekességeken túl a mediterrán nyaralások emlékét is megidézik.

 

A tanninlovagok támadása

 

 

Mi is tettünk újévi fogadalmat, méghozzá azt, hogy több nemzetközi témát hozunk el önöknek idén. Jó diák módjára az első lapszámunk tesztjének központjában a varázslatos nemzetközi cabernet sauvignonok és – francok állnak, több mint 30 tételt kóstoltunk meg és véleményeztünk szakértőinkkel. A kóstolt borokhoz hozunk egy kis tudományt is, Horkay András, a CEWI Boriskola alapító-igazgató-tanára foglalja össze mindazt a tömény ismeretet, amelyet nem nélkülözhetünk ezeknél a nemzetközi tételeknél. Hozzá kapcsolódóan Blazsovszky Péter keresett meg 10 szubjektív alapon kiválasztott itthoni pincét és keresi meg a fajták helyét hazánkban.

 

Az egészség mindenek felett

 

Üvegben az első magyar olívaolaj. Fotó: igazioliva

 

Számos tanulmány foglalkozik a vörösborok mértékletes fogyasztásának egészségünkre gyakorolt hatásával, ezeket szedte össze Megyeri Sára a tőle megszokott, könnyen emészthető, informatív stílusban. És ha már így a téma mélyére ásta magát, beszámol egy magyar kutatásról is, és végre azt is megtudjuk, Polgár Zoltán miért alkotta meg Therapia elnevezésű sorozatát.

Nagyjából a bor kezdete óta vannak velünk az olajfák, a zöld arany hódolói pedig azt is tudják, hogy nemcsak egészséges az olívaolaj, hanem roppant mód finom is. Cikkünkben összeszedtük mindazt, amit szerintünk az olajfák varázslatos világáról tudni érdemes, kezdve Noé bárkájától, befejezve az első magyar olívaolaj megszületésével.

 

Pár csepp jóízű tél

 

Fotó: Mad Scientist

 

Lustálkodós téli estéken a bor mellett, vagy helyett gyakran kerülnek elő a teáscsészék is: Kielmayer Kristian pedig nem kevesebbre vállalkozik ezúttal, mint hogy tiszta teát töltsön a poharakba. Elkalauzol bennünket a teák csodálatos világába, mutat pár alternatívát a legtöbb háztartásban megtalálható fekete és gyümölcs verziók mellé, és cikkéből azt is megtudjuk, milyen jelentősségel bír a terroir a teák világában.

Habár a sörre ritkán gondolunk úgy, mint tipikus téli italra, Knap Gábor vendégszerzőnk biztosan meghozza a kedvet, hogy belekóstoljunk egy-egy téli sörspecialitásba: ezúttal almás pités, karácsonyi fűszeres, fahéjas-gyömbéres különleges IPÁkat és stoutokat mutat be nekünk.

 

Téli gasztrotippjeink

 

Fotó: Béres Ádám

 

Új dolgok születtek a Kovács és Lánya házatáján 2020 év végén: ezentúl Sol Montis néven kell őket keresni a kereskedések és vinotékák polcain; a velük készített interjúnkból kiderül a miért és az is, hogyan képzelik el a jövőt a gyöngyöspatai pincészetnél. Az új névhez jár a megújult dizájn, bor- és étel párosításunkban pedig az eddig megszokott tételekhez főzött a szintén mátrai Bori Mami.

És ha már bor és étel, ráadásul vörösbor… akkor Mészáros Gabriellát kértük fel arra a nemes feladatra, hogy megtalálja a cabernet sauvignonok és francok sajtpárjait.

 

Aktuális

 

Fotó: Dancsecs Ferenc

 

Tóth Adrienn a tőle megszokott szerénységgel leplezte le még decemberben, hogy min is dolgozott az elmúlt hónapokban: fénysebességgel terjedt el a híre, hogy megjelent a bormarketinges tapasztalataira alapozott gyakorlati útmutató borászok számára. Konkoly Mihály vele készített interjújában ebből is mutatunk egy kis ízelítőt, de lesz szó még a magyar bormarketingről, valamint nemzetközi vizekre is evezünk Adriennel.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Space X űrhajón rendkívüli kísérlet zajlott: 12 palack bordeaux-i vörösbort küldtek ki kutatók a sztratoszférába. A hordón és amfórán kívüli érlelés mellett egyre inkább elterjedni látszanak az ehhez hasonló extremitások: Németh Ágnes annak eredt nyomába, hogy kik és miért érlelnek víz alatti borokat Európában és figyelem! cikkéből az is kiderül, hogyan lehet ilyen itthon is könnyűszerrel beszerezni.

 

Februári lapszámunk kapható országszerte az újságárusoknál és a szokásos elárusítóhelyeken. Itt tudja megnézni, hol kapható a magazin az ön közelében.

A magazinunkhoz éves előfizetés keretében kedvezményes áron juthat hozzá, megrendelését itt tudja leadni.