Aranyérmet nyert a Jammertal Borbirtok Koh-I-Noor 105.6 2012 bora a Mundus Vini Spring Tasting borversenyen.

A Mundus Viniről

A MUNDUS VINIt a Meininger Kiadó alapította, amely az évek során a világ egyik legfontosabb borversenyévé nőtte ki magát. Az évi beküldött 11 ezer bor egyértelmű bizonyíték arra, hogy a verseny jelentősége jóval túlnyúlt Németországon. A borászatok valódi kompetitív nemzetközi környezetben szembesülhetnek saját teljesítményük színvonalával. A magasan képzett nemzetközi zsűri borászokból, hivatásos borkereskedőkből, sommelier-kből és szakértő újságírókból áll. Vakkóstoló során értékelik a tételeket a Nemzetközi Szőlő- és Borszervezet (OIV) 100 pontos rendszerének megfelelően, melyet Union Internationale des Oenologues (UIOE) is elismer.

A MUNDUS VINI versenyeket évente kétszer rendezik meg. Augusztusban egy nyári kóstolóval kapcsolódnak az őszi vásárokhoz és az év végi ünnepi üzleti időszakhoz. Egy tavaszi kóstoló februárban a világ talán legnagyobb borkiállítására, düsseldorfi ProWein -re készíti fel a piacot.

A Jammertal Borbirtok tradicionálisan kitűnően szerepel ezen a megmérettetésen is. Eddig 6 aranyérmet és 2 „Best of Show Hungary” elismerést gyűjtöttünk be az évek során. Az idei, 2021-es „Spring Tasting” eseményen megkapták a hetedik aranyérmüket is a Koh-I-Noor 105.6 borért.

 

A Jammertal Borbirtokról

A villányi borvidék világviszonylatban is ritka szerencsés adottságait felismerve a Jammertal Borbirtok fejlesztéseit 2001-ben kezdték el. Mára Közép–Európa egyik legjelentősebb vörösbor készítő műhelyévé fejlődtek. Két tökéletesen felszerelt, egymással szomszédos és szoros egységben működő borászati üzemben folyik nemzetközileg magasan elismert tételeik termelése. Feldolgozásra kerülő kimagasló szőlő-alapanyagaik 75 hektárnyi saját, különös gonddal kiválasztott területeikről származnak. Ezen kívül évtizedes munkakapcsolatokra visszatekintő beszállítóik mintegy 25 hektárnyi kiváló ültetvényeiről vásárolnak fel rendszeresen nagyon magas minőségű kékszőlőt.

 

A tételről

„A 2012-es nagy évjárat szinte kényszerített bennünket arra, hogy egy kivételes cuvée-t állítsunk össze. Hosszú kiválasztási és kóstolási folyamat előzte meg összeállítását. Megkíséreltük létrehozni annak a kvintesszenciáját, amit a villányi terroir nagy vörösben adni képes. A bor leírásától eltekintünk, helyette inkább beszéljen a névválasztás. A Koh-I-Noor gyémánt 105.6 karátos, ehhez méltónak találtuk e tételünket.”