Márciusi lapszámunk vulkanikus tematikájához igazodva a friss VinCE-díjas bor megálmodóját, Gilvesy Róbertet kerestük fel a Szent György-hegyen. A birtokbejárás és borkóstolás mellett arra is jutott időnk, hogy egy kicsit jobban feltérképezzük magát, a borok mögött lévő embert: villámkérdéseket tettünk fel Róbertnek, és arra kértük, hogy az első választ mondja, ami eszébe jut. 

MI AZ A SZÁMODRA LEGKEDVESEBB ILLAT, AMI KANADÁBAN MEGVAN, DE MAGYARORSZÁGON NINCS?

G. R.: Gyerekkoromban, amikor kinyitottuk a szárítóházat, mindig megcsapott a dohány illata, ez ugye, itt nincs. Illetve egy kicsit kevesebb a fenyő is… Szerintem egyébként minden városnak megvan a maga illata, Kanadában ez nagyon tiszta, talán azért is, mert ott újabb épületek vannak. Itt valahogy ez az illat melegebb, olyan „sultry” (ezt közösen tikkasztónak fejtjük meg), kicsit nyersebb.

MI A LEGFONTOSABB ATTITŰD, AMELYET ÚGY ÉRZEL, HOGY MAGADDAL HOZTÁL KANADÁBÓL?

G. R.: A fair play.

LEGUTÓBBI EMLÉKEZETES „HŰHA” BORÉLMÉNYED?

G. R.: Két éve Chablis-ban a Château de Béru tételei, egy biodinamikus birtokról. Szép, elegáns, klasszikus vonal; egy natúrabb, abszolút csiszolt chablis-s verzió.

PÉLDAKÉPBIRTOK?

G. R.: Occhipinti. Arianna családjában is, tudomásom szerint, voltak építészek, és nagyon szép birtokot hoztak létre, amely mégis megmaradt olasznak, nem vált sterillé.

KEDVENC HELY A SZENT GYÖRGY-HEGYEN?

G. R.: Itt, a teraszon. A Váradi-dűlőt is nagyon szeretem, de ez meg… az otthon.

MI AZ, AMI MINDENNAP MOTIVÁL?

G. R.: Az alkotásban megtestesülő munka, és mivel nem egyedül csinálom, így a csapat. A festőművész alkothat egyedül, de mi nem. Azért, hogy mindig jobbat és jobbat hozzunk létre, kell, hogy legyen egy jó csapat.

KIVEL ÜLNÉL LE LEGSZÍVESEBBEN BOROZNI?

G. R.: A családommal.

KI AZ, AKITŐL A LEGTÖBBET TANULTÁL AZ ÉLETBEN?

G. R.: Sokan voltak, de a legtöbb értéket édesapámtól és nagymamámtól kaptam. Szakmailag a mentoromtól, és ahogy mentem az úton, nagyon sok finom részlet tárult még fel előttem: egy kis szó itt, egy kis szó ott.

MIT SZERETNÉL, MI JUSSON ESZÉBE AZ EMBEREKNEK A GILVESY NEVET HALLVA?

G. R.: Jóízű elegancia. Jó ez így? Hogy ne csak puccosnak gondolják a borokat, hanem élvezzék is az emberek.

 

 

A teljes riport a VinCE Magazin 2021/3 márciusi lapszámában olvasható. Teljes lapajánló itt; a lapszám kapható az árusítóhelyeken, illetve megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól is.

Képek: Acsai Miklós

Szerző: Kalmár Borbála