Életének 81. évében, otthonában elhunyt Steven Spurrier brit borszakértő, aki kiemelkedően sokat tett a francia borok nemzetközi sikeréért. Rá emlékezünk most.

 

Spurrier 1964-ben kezdett el borokkal foglalkozni gyakornokként Londonban, innen 1971-ben költözött át Párizsba, hogy megnyissa saját borboltját Les Caves de la Madeleine néven. A boltnak hamar híre ment, hiszen Spurrier akkoriban rendhagyó módon a borkészletből leendő vásárlóival szívesen megkóstoltatta az egyes tételeket. 1973-ben alapította meg az első francia pirvát tulajdonú boriskolát, a L’Academie du Vint, amely később egy könyvtárral is gyarapodott. Minden borkedvelő számára emlékezetes marad a híres 1976-os borkóstoló, ahol kaliforniai és francia borok mérkőztek meg egymással és az amerikaiak több alkalommal is jobbnak bizonyultak a neves bordeaux-i versenytársakénál. Az eseményről film is készült Bottle Shock címen, ahol Alan Rickman személyesítette meg Spurriert – igaz, Spurrier elhatárolódott a film valóságtartalmától.

 

 

Az 1980-as években a brit szakember több könyvet is publikált, majd Michael Broadbenttel karöltve alapították meg a Christie’s Wine Course boriskolát. 1988-ban Spurrier hazatért Londonba, ahol könyvírással és szaktanácsadással kezdett el foglalkozni – az ügyfelei közé tartozott többek között a Singapore Airlines. Feleségével közösen kezdtek bele egy borászat elindításába Dorset megyében: a Bride Valley Vineyard pezsgőkkel és csendes borokkal gazdagítja a brit piacot. Élete során számtalan kitüntetésben részesült: 1988-ban kapta meg a Le Personalité de l’Année-díjat a francia borokért végzett szolgálataiért, 2011-ben pedig Maestro Award elismerésben részesült a kaliforniai borászlegenda, André Tchelistcheff tiszteletére. A Decanter hasábjain megjelent írásai is többször kerültek hivatalosan is elismerésre. Az elismert borszakíró 2012-ben a VinCE Budapesten is tiszteletét tette, akik ott voltak az előadásán, soha nem felejtik.

A borszakírók körének elnöke, és az indiai bortársaság alapítója. Legyen neki könnyű a föld.