Napok kérdése és rügybe borulnak a fák, a levegő megtelik madárcsicsergéssel, az embert pedig majd szétveti a benne buzgó tavaszi energia! Ennek megfelelően márciusi lapszámunk központjában is ilyen “kirobbanó” tételek állnak: legyen szó akár vízről, akár borról, akár párlatról, közös nevezőként hozzuk a vulkánt és a mineralitást. 

Több mint 30 vulkanikus területen termett bort teszteltünk szakértőinkkel, akik ezúttal segítségünkre vannak a vulkanikus talajok feltérképezésében is. Bejárjuk az aktív és kevésbé aktív vulkánokat a Szent György-hegytől Hawaii-ig, Somlótól a Húsvét szigetekig; a borok mellett pedig annak is utána járunk, milyen párlatok születnek a bazaltokon. Megkeressük a minerális borok ételpárjait, írunk a kék aranyról, a vízről, ellenpólusként pedig hozzuk Koch Csaba organikus gyümölcsleveit. És ha már tűz… számba vesszük azokat az ízig-vérig gasztrósokat, akik még a pokol tüzén is szalonnát sütnének.

 

Vulkanikus borok, párlatok és vizek

 

 

Tesztünk középpontjában ezúttal a vulkanikus borok állnak, több mint harminc tételt kóstoltunk meg vakon. Az értékelések mellé hozunk egy kis vulkanikus gyorstalpalót Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikusunk jóvoltából; Orodán György pedig öt vulkanikus sziget ételeit és borkészítési hagyományait tárja elénk. Hozzá kapcsolódóan Németh Ágnes vulkánokon termett párlatkörképet hoz, míg Németi Sándor egy kevésbé alkoholos, de hangsúlyosan minerális témának, a víznek ered nyomába.

 

Egy bohém művész

 

Fotó: Acsai Miklós

 

Gilvesy Róbert lassan elmondhatja magáról, hogy életének felét Magyarországon töltötte – amelynek nagy részét a nevét viselő borászat tökéletesítésének csiszolására fordította. Ehavi lapszámunkban az ő birtok rajnai rizlingje érdemelte ki a VinCE-díjat, ezen apropóból kerestük fel a bohém művészt otthonában, a Szent György-hegyen. Az első igazi tavaszi napsütéses napon a teraszon töltekeztünk D-vitaminnal és kóstoltuk meg Róbert legújabb borait és talán abba is sikerült bepillantást nyernünk, mit is tud ez a csodálatos egykori vulkán.

 

Borra hangolva

 

Fotó: Bácsi Róbert László

 

Kilépünk a hagyományos keretek közül és ezúttal nem a borászkodásról kérdezzük a Balaton északi parti pincészeteinek ismert arcait, hanem egy másik közös nevező, a zenéhez fűződő kapcsolatuk miatt ültettük egy asztalhoz Földi Bálintot, Török Csabát és Zsandár Tamást. A mikrofon mögött Blazsovszky Péter, előtte pedig egy dobos, egy lemezlovas és egy gitáros mesél a zenéhez és a Balaton-parti zenés rendezvényekhez fűződő kapcsolatáról.

 

Ég és föld között

 

Fotó: Acsai Miklós

 

A Balatontól kicsit távolabb esik a Somló tanúhegyünk, amely ennek köszönhetően egyelőre kevésbé közkedvelt úticél, pedig látni- és kóstolnivaló errefelé is bőségével akad. Első megállónk Kis Tamáshoz vezetett, akivel egy fantasztikus adottságú helyen kóstoltuk meg min is dolgozik mostanság. Szállás és gasztro tekintetében az 5 Ház Borbirtokhoz néztünk be, ahol két milleniál fiatal és egy új borász hozott új lendületet az 5 csillagos élményt kínáló vendéglátó egységbe, és ahol azt is megtudtuk, hogy nemsokára a borok terén is készen állnak kilépni az országos nagyszínpadra. A Somló is minden évben gyarapodik új egységekkel: nemrégóta üzemel csak a Pipacs elnevezésű szálláshely, amely ideális választása lehet bárkinek, aki a természettel teljes harmóniában, a világ zajától távol kíván töltekezni a hétköznapi rohanásból.

 

Akik a pokol tüzén is szalonnát sütnének

 

Fotó: Péktaxi

 

Péktaxi, melegétel-automata, gasztrolubickoló – pár szó, amellyel érdemes közelebbi barátságot kötni. Renhagyó étteremkörképünkön olyan ízig-vérig elhivatott gasztrovállalkozókat mutatunk be, akik képesek még a leglehetetlenebb körülmények között is fricskát mutatni az ország finomságokra áhítozó részének.

Mindazok számára, akik pedig otthon mélyítenék tovább gasztrokreativitásukat Blazsovszky Péter most azt is elárulja, hogyan érdemes a minerális-ásványos borokhoz (párlatokhoz) megfelelő ételt keresni.

 

 

Márciusi lapszámunk kapható országszerte az újságárusoknál és a szokásos elárusítóhelyeken. Itt tudja megnézni, hol kapható a magazin az ön közelében.

A magazinunkhoz éves előfizetés keretében kedvezményes áron juthat hozzá, megrendelését itt tudja leadni.