Kilenc éve hagyta ott a Chateau Latour a bordeaux-i en primeur rendszert, azóta második alkalommal hozott csak ki új évjáratot a legelőkelőbb borából. Az ikonikus Grand Vin 2013-as évjárata mellett a kistestvér is új évjárattal gyarapodott. 

Március 23-tól elérhető kereskedelmi forgalomban a Chateau Latour Grand Vin 2013-as évjárata, palackonkénti 365 eurós ex-Bordeaux áron (kb. 132 ezer forint) – amely eddig a legolcsóbb tétel a Grand Vinek történetében. A Decanter szakértője, Jane Anson nemrégiben 93 pontot adott a borra, és hangsúlyozza, hogy az egyébként nehéz 2013-as évből egy igazán szép bort sikerült kihoznia a pincészetnek. Egyes kereskedők nem félnek azt sem kijelenteni, hogy ez a legszebb 2013-as tétel a bal partról.

Az előző, 2012-es évjáratát magasabbra taksálták, az 97 pontot kapott. Az elmúlt kilenc évben csak ezt a két felső polcos tételt hozta ki a Latour; és mivel jelenleg mind a kettő forgalmi tétel, így elsősorban a gyűjtők érdeklődésére számítanak a kereskedők.

A Grand Vinnel egyidőben a Les Forts de Latour kistestvér 2015-ös évjáratát is kihozta a ház; amelyet Anson 94 pontra értékelt, kiemelve a bor virágos és pompásan gazdag karakterét. A tétel ex-Bordeaux ára 160 euró; ezt és a pincészet Pauillac tételét is jó szívvel ajánlják a Decanter szakértői – akár a szerényebb pénztárcával rendelkező vásárlók részére is.

Forrás: Decanter