A nagyvilági pezsgést hagyta maga mögött Florian Zaruba, hogy a természetközeli szőlőművelésben és borkészítésben a  Balaton déli partján megtalálja azt a nyugalmat és harmóniát, ami valóban boldoggá teszi.

Soha nem látott mértékben zsákmányolja ki az ember a bolygót, több évezrednyi pusztítást végezve csupán száz év leforgása alatt. Ez idő alatt megháromszorozódott a Föld népessége, másfélszeresére nőtt a légkör szén-dioxid-tartalma, az ember a világ esőerdőinek felét már rég kivágta és a nagy halak 90%-át is eltüntette a tengerekből. Ha továbbra is ilyen mély globális  nyomot hagyunk magunk után, a következő nyolcvan évben a termőtalajok kimerülnek a túlhasználattól, az Amazonas esőerdeje szavannává, a Föld nagy területei pedig lakhatatlanná válnak.

Ezért is üdvözlendő minden olyan kezdeményezés, mint amilyet tapasztalunk a Kristinus Borbirtoknál. A birtok távlatokban  gondolkodik, felismerve, hogy felelősek vagyunk, és függünk a körülöttünk lévő véges természeti világtól. Florian Zaruba  birtokigazgatóval a borászat kéthelyi bázisán beszélgettünk fenntarthatóságról, a pincészet radikális szemléletváltásáról és a  biodinamikus módra való áttérés miértjeiről.

 

 

 

V I KÖZEL HÚSZ ÉVEN KERESZTÜL TELJESEN MÁS TERÜLETEN DOLGOZOTT, IRIGYLÉSRE MÉLTÓ FÉNYŰZŐ ÉLETET ÉLT, DE MÁR NÉHÁNY ÉVE A KÉTHELYEN TALÁLHATÓ KRISTINUS BORBIRTOK ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJA.  NEM GYAKORI ESET, HOGY VALAKI NYUGATRÓL KÖLTÖZIK MAGYARORSZÁGRA; MI VONZOTTA A BALATONRA? 

FLORIAN ZARUBA: 2015 óta élek ebben a Balaton déli partján található, valamivel több mint kétezer fős kis községben, ahol  változtatva az addigi életemen, végre önmagamat megtalálva, szoros szimbiózisba kerültem a természettel. Mindezt úgy, hogy  fontosnak tartom visszaadni a borokon, illetve a szemléletemen keresztül azt a hihetetlen szépséget és sokféleséget,  amit a természet közelsége tud nyújtani számunkra. Most boldog vagyok, mert azt csinálom, amire már régóta vágytam.  Lelkileg lettem gazdagabb, és ez nagyon fontos számomra. Időbe telt, mire rájöttem, hogy mi a küldetésem az életemben. Bár gyerekként mezőgazdaságot tanultam, és sokszor voltam az állatok és a természet közelségében, mégis más területen  kezdtem el dolgozni. Éltem azt az életet, keresve azokat a hamis értékeket, amikre a mai társadalom ráneveli az embereket:  sikeresnek lenni, sok pénzt keresni, feláldozva mindazt, ami valójában fontos és mértékadó.

Tíz éve éreztem először, hogy  fontos változtatni az életvitelemen, és elkezdtem keresni, miként tudnék ismét visszafordulni a gyökereimhez, azaz a természet irányába. A Dél-Balatonra az ifjúkori szenvedélyem, a vadászat miatt jutottam el. Rögtön beleszerettem a gyönyörű  tájba, abba a nyugalomba és biodiverzitásba, ami évezredek óta körülveszi az itt élőket. Ekkor
találtam rá az osztrák tulajdonban lévő Kristinus Borbirtokra, és arra gondtoltam, ezt a talán soha vissza nem térő lehetőséget  nem szabad kihagynom. Az élet egyetlen állandósága a folyamatos változás. Unalmas volna, és semmilyen kihívás nem lenne  benne, ha minden, amit elsőre eltervezünk, gyorsan meg is valósulhatna. Bár amióta itt élek és dolgozom, sok mindent  sikerült véghez vinnem, a kitűzött céljaimat még nem értem el teljesen. De hiszem, hogy mindennek eljön a maga ideje.  Perfekcionista vagyok, s mint köztudott, a tökéletességet sosem lehet elérni. Viszont mindig törekedni kell rá.

 

 

 

MI JELENTI A LEGNAGYOBB KIHÍVÁST AZ ÖN SZÁMÁRA?

Egy ilyen méretű és elismertségnek örvendő pincészet átvétele és vezetése mindig nagy felelősséggel jár. Nemcsak  magammal szemben, hanem az itt dolgozó kitűnő csapat felé is. Ez a kihívás a mai napig érzékelhető, hiszen folyamatosan  kell reagálni a klimatikus viszonyokra, és minden olyan tényre, ami az általunk vallott borkészítési elvekkel jár. A 2019-től teljes  mértékben a biodinamikus művelési módra való átállás szintén egy fon-tos, sarkalatos pont a Kristinus Borbirtok életében. Ha minden a tervek szerint halad, két éven belül már Demeter-tanúsítvánnyal is rendelkezhetünk. Amikor  belekezdtünk, minden új volt számunkra, sok energiát és munkát fektettünk az átállásba, s mivel Magyarországon még  nagyon kevesen dolgoznak biodinamikusan, alig tudtunk valakivel konzultálni. Így egy húsz éve Demeter-tanúsítvánnyal  rendelkező német borász barátom segített az átállással járó feladatokban.

A kihívás számomra pozitív üzenetet hordoz magában, de ezt csak akkor lehet így felfogni, ha nyitottak vagyunk az  újdonságokra és tanulni szeretnénk. Cél, kitartás és odaadás szükséges az életben. A Kristinus Borbirtoknál távlatokban  gondolkodunk, melynek elválaszthatatlan része a fenntarthatóság. Hisszük, hogy ez a fajta bizalom és odaadás  visszatükröződik a boraink egyediségében is.

 

 

 

V I SOHA NEM VÁGYOTT VISSZA A RÉGI, NAGYVÁROSI ÉLETÉBE?

Egyáltalán nem. A szuperkapitalista és materialista életmód a legnagyobb fenyegetés a világra nézve. Egyetlen célja rávenni  az embereket, hogy minél több pénzt költsenek szükségtelen dolgokra. Ez a szemléletmód a mezőgazdaságra is rávetítődik,  soha nem látott mértékben pusztítjuk a környezetet. Fontos tehát megállni egy pillanatra, és átgondolni, honnan hová  jutottunk, és ennek következményeként milyen mértéktelenül nagy károkat okoztunk. Radikális szemléletváltásra van szükség:  visszaadni a természetnek abból, amit kapunk, és megpróbálni harmóniában élni vele.

Mi pontosan ezt tesszük a Kristinus Borbirtoknál. Éppen ezért köteleztük el magunkat a biodinamikus szemlélet irányában:  fenntartható módon műveljük a szőlőt és a lehető legkevésbé befolyásoljuk a természet adta alapanyagot. Nem használunk  felszívódó növényvédő szereket, csupán természetes preparátumokat, boraink spontán erjednek, de ha szükséges, akkor is  csak saját élesztőtörzseket használunk. Míg a hagyományos művelésnél mindig harcolni kell a betegségek ellen, addig a  biodinamika elvei egyszerűek: a tünetek kezelése helyett törekszünk az erős, önálló immunrendszer kialakítására. Kivételes értékként tekintünk a természetre, egészséges, erős szőlőt nevelünk. Hiszem, hogy ha nem változtatjuk meg a probléma  forrását, akkor folyton csak harcolni fogunk a tünetek ellen. Ezért tartom szükségszerűnek megvizsgálni, mik a valódi okok, és  azokra megtalálni a megfelelő megelőző kezeléseket. A föld, az élővilág, a természet tiszteletben tartásával értéket kell  teremteni nemcsak saját magunk számára, hanem a következő generációk számára is.

Az utolsó órához érkeztünk, de még megvan a lehetőségünk pozitív irányba fordítani a világot. Ezért mi a Kristinus Borbirtoknál minden cselekedetünkkel igyekszünk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni, figyelve a legapróbb részletekre  is. Az emberiségnek újra fel kell fedeznie, hogyan éljen fenntarthatóan, és ne eltávolodjon a természettől, hanem egységet  alkosson vele.

 

 

 

V I MENNYIRE NYITOTT A PIAC, ILLETVE A FOGYASZTÓI RÉTEG A BIODINAMIKUS BOROKRA?

A biodinamikus szemléletmódban készült bor kitörési pontot jelenthet sok magyar borásznak, és új távlatokat nyithat az export  számára. Nyugaton egyre inkább kezd kialakulni az a fogyasztói réteg, amely tudatosabb módon táplálkozik, és fontos  számára, mit és kitől vásárol. A Demeter-tanúsítvány pedig egy olyan minőségi biztosítékot jelent a fogyasztók számára, ami  garantálja, hogy a termék a művelési módtól kezdve egészen a palackozásig szigorúan a biodinamika elvei alapján készült.  Borainkkal számos külföldi országban vagyunk jelen, ez pedig azt mutatja, hogy jó úton haladunk. A magas minőségbe vetett  hitünket alátámasztják a borainkkal elért nemzetközi sikerek. Természetesen a biodinamikus módra való átállás a portfólió  kialakításában is megmutatkozik. Hiszem, hogy az alapokhoz való visszatérés igazából előrelépést jelent számunkra és
a bolygó számára. Az így készített borok egyéni arccal rendelkeznek, és hűen visszatükrözik az adott évjáratot és a terroirt.  Igyekszünk a lehető legkevesebb beavatkozással olyan karakteres borokat csinálni, amelyek elrugaszkodnak a sablonoktól.

Legtöbb termékünk szűretlenül, alacsony kén hozzáadásával kerül a palackba, az új, átalakított portfóliónkban pedig a  narancsborok, az ősi pezsgőkészítési technológiával készült pétillant naturel pezsgő és a natúr borok mellett már  sárgamuskotály, zenit, zöldveltelini pét-natok is helyet kaptak. Bár továbbra is szerepelni fognak termékpiramisunkban a  nemzetközi szőlőfajták, szeretnénk egyre nagyobb mértékben koncentrálni a helyi fajtákból készített natúr és narancsborokra.  Minden lehetőség adva van számunkra, hogy az 59 hektáron termelt szőlőből kiváló borokat készítsünk: nagyszerű csapat,  kísérletező kedv, tudatosság, jó területek, természetközeli szemléletmód, illetve a legmagasabb minőségi igényeket  kiszolgálva komoly látványpince, ahol a magyar és francia hordók mellett agyagtojásokban és különféle más edényekben  érleljük a borokat.

 

 

 

V I MILYEN HOSSZÚ TÁVÚ CÉLJAIK VANNAK?

Szeretnénk minél nagyobb mértékben függetleníteni magunkat, és az önfenntartó, farmjellegű gazdálkodás irányába  mozdulni. A saját állataink segítségével már elkezdtünk komposzttrágyát előállítani, amit felhasználunk az ültetvények  műveléséhez, ezzel új életre keltjük a talajt. A fenntarthatóság jegyében a borászat működését jórészt napenergiából tudjuk fedezni, illetve a saját vizünket palackozzuk a csapatunknak, ezzel is kerülve az egyszer használatos műanyagokat. Az épület  mögötti területen létrehoztunk a csirkék számára egy mobil házat, de hamarosan birkákat és marhákat is vásárolunk majd.  Izgalmas útnak és átalakulásnak vagyunk a közepén, de a cél változatlan: a környezetet egységes egészként kezelve olyan izgalmas és különleges borokat készíteni, melyek összhangban vannak a természettel és visszatükrözik a saját filozófiánkat.

 

Szerző: Németi Sándor

Fotók: Acsai Miklós

A cikk a VinCE Magazin 2020/11 novemberi lapszámában jelent meg.