Ami az olaszoknak a primitivo, az az amerikaiaknak a zinfandel. Kalifornia első számú nemzeti vörösborát adó szőlőfajtájának eredetét azonban ebben az esetben is Európában kell keresni, azonban nem az olaszoknál.

Carole Meredith, az UC Davis emeritus professzora, ampelográfus és növénygenetikus többéves útra indult az 1990-es évek során, hogy feltárja a szőlő rég elveszett örökségét. Meredith szerint a zinfandel – valamint ezzel együtt a primitivo is – Horvátországból származik, és genetikailag azonos a kissé nehezebben kiejthető crljenak kaštelanskival. Ha egy kicsit  mélyebbre ásunk a történelemkönyvekben, akkor összességében elmondható, hogy a rómaiaknak köszönhetően terjedt el a  szőlőfajta Európában, az USA-ba pedig az 1820-as években az Osztrák–Magyar Monarchia területéről került.

 

 

Érdekesség, hogy ez a fajta a tanulmány megjelenésének idejére már gyakorlatilag eltűnt Horvátországban, azonban éppen  ennek a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően több termelő is újratelepítette. Jelenleg 100 körüli hektáron termesztik,  amelyhez az alanyokat honnan máshonnan, mint Kaliforniából hozták vissza. Habár a horvát időjárási körülmények nem  minden szőlőfajta számára kedvezőek, úgy látszik, hogy a crljenak kaštelanski remekül érzi magát a forró, aszályos nyári  melegben, amelyet a bóra szél hűsítő hatása enyhít.

 

 

Forrás: Wine Enthusiast

Fotók: Wine Folly