Bolondosnak ígérkezik az április, de talán tartogat számunkra már néhány önfeledt, szabadtéri borozós pillanatot – ehhez pedig mi mást is ajánlhatnánk, mint rajnai rizlingeket! Áprilisi lapszámunk központjában ezúttal ez a kényes hercegnő áll, mutatjuk mit érdemes megkóstolni Ausztriától Ausztráliáig, vagy, hogy mit válasszon az, aki megfelelő alternatíván töri a fejét. 

Pincelátogatásunk is ezúttal ezen fajta körül forog, habár most némileg rendhagyó módon Villányból mutatunk be fehérborokat. Készítettünk interjút az egyik legnemesebb osztrák pincészet MW titulust is birtokló birtokigazgatójával, Roman Horvath-tal; Mácsai Ilcsi jóvoltából pedig azt is megtanuljuk, milyen ételekkel harmonizál tökéletesen ez a nem ritkán savgazdag bor. Ez utóbbiról is lesz szó, mint ahogy hozzuk az alap tudnivalókat a feltörekvő ágban lévő szakékról, és bemutatunk egy fiatal cukrásztehetséget is.

 

A Rajna kényes hercegnője

 

Fotó: Domäne Wachau

 

Tesztszekciónk középpontjában ezúttal a rajnai rizlingek állnak, nem kevesebb, mint 60 (!) tételt kóstoltunk meg, amelyekből magazinunkban mutatjuk is a legszebb borokat Magyarországról, és pár osztrák termelőtől. Apropó Ausztria: ezúttal a Domäne Wachau birtokigazgatójával, Roman Horvath-tal készítettünk interjút a határ túloldalán fekvő legjobb dűlőkről és a birtok mindennapjairól. Nagy Sebestyén a savérzetről elmélkedik lapunk hasábjain, Mácsai Ilcsi a legizgalmasabb bor-étel párosításokat mutatja meg rajnaira felfűzve, míg Konkoly Mihály Ausztriától Ausztráliáig tárja elénk a legfontosabb termőterületeket és termelőket, de azok számára is van néhány tippje, akik alternatívát keresnek rajnaira.

 

Minőség, megfizethető áron

 

Fotó: Dancsecs Ferenc

 

Pincelátogatásunkhoz ezúttal Villányba utaztunk el: a svájci-osztrák házaspár hobbi projektként vágott bele a borászkodásba a kétezres évek legelején; mostanra azonban már külföldön is kezdik megismerni a nevüket. A borászat szortimentjében rendhagyó módon nemcsak a vörösborok számítanak hangsúlyos tételeknek, de rajnaival, több éves, hordózott rozékkal is szívesen foglalkoznak; mindemellett pedig vallják, hogy a minőség igenis legyen megfizethető.

 

Az Oremus-örökség

 

Fotó: Talabér Géza

 

Mint ahogyan arról már korábban röviden mi is beszámoltunk: Kindl Róbert személyében új embert köszönthetünk az Oremus Pincészet élén, amely éppen elég indokul szolgált, hogy elutazzunk Tolcsvára, és kicsit bekukkantsunk a világutazó új életébe, valamint azt is megtudjuk, mivel tölti Bacsó András a mindennapjait mostanság.

 

Kanpai! A szakék mágikus világa

 

 

A nagy múltó nemzetközi boros intézmény, a Wine and Spirit Education Trust nemrégiben kicsit módosított a tantervén, amelynek következményeként a szaké is bekerült részletesebben a tananyagba. Miközben itthon még csak ismerkedünk ezzel a rizsből készült párlattal, Angliában és Amerikában egyre népszerűbbek a szaké bárok – ki tudja, talán csak idő kérdése és nálunk is betör ez a hóbort a hétköznapjainkba. Mi mindenesetre felkészítünk előre mindenkit: Juhász Annamária szaké sommelier szedte össze magazinunk számára mindazon alapinformációkat, amelyeket érdemes tudni, ha szaké fogyasztásra szánjuk magunkat.

 

Egy ifjú cukrásztehetség

 

 

Molnár Flóra Molli nevét érdemes megjegyezni: fiatal kora ellenére magabiztosan lépdel előre cukrászálmai útján. Dolgozott már Michelin-csillagos étteremben, az újranyitás után pedig Rácz Jenő mellett találhatjuk meg keze munkáit a Rumourban. A szélsőségek mestercukrásza elhivatott, kreatív és teljes szívvel dolgozik; a vele készített interjúnkban bemutatjuk eddigi pályafutását és arra is kitérünk, mit eszik szívesen, ha nem a saját alkotását.

 

Áprilisi lapszámunk április 8-tól kapható országszerte az újságárusoknál és a szokásos elárusítóhelyeken. Itt tudja megnézni, hol kapható a magazin az ön közelében.

A magazinunkhoz éves előfizetés keretében kedvezményes áron juthat hozzá, megrendelését itt tudja leadni.