Ahogy megérkeztek a fagyok Franciaországba, máris azon kezdtek el menni a találgatások, vajon az egész 2021 évi termést elvitte-e a hideg. Szerencsére az eredmények nem annyira rosszak, mint ahogy azt eleinte gondolták a szakemberek.

Összességében Franciaországban a még korai kormányzati becslések szerint is a 2021-es termés mintegy 30%-a semmisült meg. Kisebb, de hasonló számokat jelentettek Olaszországban, Németországban és Spanyolországban. Lehetséges, hogy egy második, kisebb termés megjelenik majd a francia szőlőtőkéken, de összességében a fagy hatással lesz a 2021-es és a 2022-es évjáratra is. Néhány Franciaországban 2017-ben vagy 2018-ban fagykárt szenvedett szőlő csak most kezdett el helyreállni.

Most, két héttel az első fagyos időszak után, a francia kormány bejelentette az 1,3 milliárd dollárra rúgó kompenzációs csomagját. A francia borászok számára mégsem ez a fagykár a leginkább megterhelő, hanem a sokáig zárva tartó amerikai bárok, éttermek és az oltási terv csúszása. A borok árait nem az előbbi, hanem inkább az utóbbi sales kiesés mozgatja majd – sőt, az idei évjárattal kapcsolatosan sokan már árcsökkenésről is beszélnek. “A világ egyensúlyra törekszik; míg sok termelő nem tudta még letölteni a 2019-es és a 2020-as év borait sem az eladatlan készletek miatt, a piac ezzel a hiánnyal tisztulhat is” – mondta el Christophe Chateau, a CIVB marketing- és médiaelnöke. Chateau arról is beszélt, hogy a fagy előtt a bordeaux-i házak mintegy 10%-a jutott csődközeli állapotba – jelenleg viszont ez a szám már magasabb is lehet. A bizonytalan eladások, a Trump féle adó mind megterhelőek az anyagilag kevésbé jól ellátott házak számára.

A világ jelenleg a május folyamán meghirdetett en primeur kóstolókra fókuszál: elemzők szerint a 2020-as évjárat borainál sem várható jelentős árnövekedés; ugyanakkor ez a most palackozott 2017-es és 2018-as tételekről, legalábbis a kereskedők véleménye szerint már nem mondható el. Akárhogyan is lesz, a franciáknak el kell adniuk a boraikat, a legnagyobb exportpiacot jelentő USÁ-ban már készen állnak, hogy megtöltsék a polcokat francia tételekkel.

 

Károk mértéke Franciaországban:

Saint-Emilion, Pomerol, Sauternes, Barsac, Graves és Entre-deux-Mers egyes részeit erősen érintette a hideg időjárás, ami akár 30%-ot is jelenthet. A torkolat és a folyók közelében lévő szőlőültetvényeket – Médocban, Blaye-ben és Bourgban – viszont kevésbé vagy alig sújtották a mínuszok. A fagyot megelőzően a jelenlegi részvények iránti kereslet nőtt a hazai és az amerikai piacokon, mivel a Covid korlátozásai enyhülni kezdtek. Várhatóan a piac továbbra is növekszik majd volumenben, de az árak nem valószínű, hogy emelkedni fognak, kivéve a legfelsőbb kategóriába eső borokat.

Loire: a fagyok különböző mértékben sújtották a területeket 2016-ban, 2017-ben, 2019-ben és 2021-ben. Aggodalomra ad okot a globális nagykereskedelmi vevők csökkenő érdeklődése, akik jelenleg a rendelkezésükre álló készleteket élik fel. Amíg az amerikai éttermek nem nyitnak újra, addig a kiskereskedelmi árak csökkenhetnek.

Rhône: a régióban található szőlőültetvények mintegy 30–40%-át érintette a fagy. Ez több olyan évjáratot követ, amelyekben a heves esőzések, fagyok és jégeső tett kárt. Még nincs információ az árakról.

Languedoc: helytől és fajtától függően a termés felét érintették a mínuszok. Néhány, általában védett terület is szenvedett fagykárt. Az importőrök további információkra várnak az árazással kapcsolatosan.

Provence: a Földközi-tenger partján lévő szőlőültetvények kivételével a fekete fagy miatt jelentős károk keletkeztek a gyümölcsben, a hőmérséklet -8 fokra is lesüllyedt. Van némi remény, hogy a grenache-nak lesz egy második, általában kevésbé sikeres termése.

Champagne: egyes területek, különösen azok, amelyeken chardonnay-t termesztenek, nagyobb károkat szenvedtek, de egyelőre kevés a számadat. A Roederer-háztól Jean-Baptiste Lecaillon szerint 15–25%-os kárt szenvedett a szőlő, amely a 2016-os évhez hasonló. Champagne-ban sok a házasításhoz felhalmozott készlet, így az árak valószínűleg változatlanok maradnak az Egyesült Államokban.

Burgundia: Chablis-ban a szőlőültetvények akár 80%-át, Pouilly-Fuissé-ben pedig 90%-át érintheti a fagykár. A déli, többnyire chardonnay szőlőültetvények Mâcon és Lyon területein 30% -ban érintettek, az aligoté szőlők szenvedték meg legkevésbé a szélsőséges időjárást. Côte d’Or-on a szőlőkárosodás kevésbé volt jelentős az olyan kistermelő borászok körében, amelyek hajlamosak magas árakat elkérni boraikért. A chardonnay-termelők számára előnyös lehet az a program, amely lehetővé teszi számukra, hogy régebbi évjáratos borokat gyors felhasználás érdekében felhalmozzanak.

Beaujolais: a szőlőültetvények körülbelül 50% -ban károsodtak, de a hegyvidéki régiók kevésbé érintettek. Mivel a Beaujolais cru borok dinamikusan jelen vannak az amerikai piacon, lehetséges, hogy kevesebb lesz a Beaujolais Nouveau (már csökkenő a tendencia) a normál palackozott bor mellett.

Délnyugat: a régió akár 80% -át is érhette károsodás, a becsült potenciális veszteség közel 11 millió palack.

 

Forrás és kép: Winemag