A legújabb tanulmányok szerint az extraszűz olívaolaj olyan kulcsfontosságú élelmiszer, amely segít enyhíteni a Covid-19 tüneteit. 

A mediterránd étrendhez tartozó egyéb népszerű ételekkel együtt az extraszűz olívaolaj is csökkenti a citokinszintet, mérsékelve ezzel a koronavírussal összefüggésbe hozható betegségek kialakulásának tüneteit és súlyosságát. Míg a citokinek döntő és jótékony szerepet játszanak az immunrendszer támogatásában, a túlzott termelődés ártalmas is lehet. Ez hipercitokémia néven is ismert, az immunrendszer túlzott reakciója, amely káros hatással van a koronavírusos megbetegedésben szenvedő emberekre. A túlzott termelődés csökkenti a véroxigén szintet, folyadékfelhalmozódást okozhat a tüdőben, amely légzési nehézségekhez vezethet és egyéb, a vírus által általában tapasztalt tünetekhez vezetnek.

 

 

A betegség megelőzésében az olívaolaj fogyasztás is fontos szerepet játszik. Miként minden vírus esetében igaz, így ennél a betegségnél is, hogy az egészséges immunrendszer kevésbé teszi hajlamossá az embereket a fertőzésre.

“Az olívaolaj, különösen az extra szűz olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakat és számos polifenolt tartalmaznak, beleértve az oleuropeint és a hidroxi-tirozolt” – mondta el Ahmad Alkhatib, a Teesside Egyetem Közegészségügyi Központjának kutatója. “Ezek számos antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek jelentős antivirális és antibakteriális potenciállal hozhatók kapcsolatba.”

A mediterrán étrendhez tartozó többi étel is vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ideértve a gyümölcsöt, zöldséget, halat, dióféléket, gyógynövényeket és magokat. Funkcionális élelmiszerekként is ismerik őket, mivel olyan hasznos anyagokat tartalmaznak, mint a polifenolok, terpenoidok, flavonoidok, alkaloidok, szterolok, pigmentek és telítetlen zsírsavak.

A szakértők azt is megjegyzik, hogy a testmozgás egy másik fontos tényező az immunrendszer támogatásában és a vírusos megbetegedések kockázatának csökkentésében. A testmozgás és a tápláló ételek szintén javítják az alvás minőségét és szabályozzák az alvásmintákat, erősítve ezzel az immunrendszert. Mérsékelt intenzitású testmozgás és a mediterrán étrend követése tehát csökkentheti a COVID-19 és más vírusok fertőzésének kockázatát.

 

Forrás: Olive Oil Times