A 2021-es nyári szezonban már Horvátországban sem kell nélkülözni a magyar borokat. Deni Srdoč, aki Michelin csillagot szerzett korábbi éttermének, az újonnan nyíló rijekai Nebo Restaurant & Lounge séfjeként magyar borokat is szeretett volna látni a borlapon.

 

Instagramon kereste meg BoReTT-et és a kóstoltatás eredményeként a következő borászatok tételeit listázták be: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Balassa István (Balassa Bor), Homola Pincészet, MajorosBirtok, Somlói Vándor Pince, Villa Sandahl Borászat, Wassmann Pince, Zsirai Pincészet.

A BoReTT-et abból a meggyőződésből alapította Crab Mária Antoanett (Babette), hogy az összefogás lehet a kulcsa a magyar borok nemzetközi piacra lépésének. Ebben a szellemben alakítja a kisebb borászatokat képviselő portfólióját. Korábban sommelier-ként dolgozott itthon és külföldön egyaránt, vallja, hogy óriási kiaknázatlan potenciál rejlik a magyar borokban. Ezért indult el a BoReTT.

 

2021 első negyedévében nyílik meg a rijekai Hilton Hotel Nebo Restaurant & Lounge, ahova a 28 éves, Krk szigetéről származó sztárséfet, Deni Srdoč-ot szerződtették. Srdoč a főzés iránti szeretetét és szenvedélyét nagymamájától örökölte, gyorsan felívelő karrierje során 2018-ban megválasztották Horvátország legjobb fiatal séfjének, valamint a Gault&Millau Az év fiatal tehetsége címet adományozta neki. Huszonhét évesen pedig megszerezte korábbi munkahelyének, a Draga di Lovrana Restaurantnak az első Michelin csillagot is. A fiatal konyhafőnök kívánsága volt, hogy az új étterem honlapján magyar borok is szerepeljenek, így lépett kapcsolatba BoReTT-től Babette-tel.

 

 

A kóstolót márciusra sikerült megszervezni, a BoReTT összesen 62 magyar tételt kóstoltatott. A kóstolón Srdoč mellett az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac és a beszerzés vezetője vettek részt. Mikinac 2020-ban bekerült Horvátország legjobb 12 sommelier-je közé, ahol a versenyt az előkelő negyedik helyen zárta. Elragadtatással beszélt a magyar borokról, a fehérborok mineralitásáról és sajnálatát fejezte ki, hogy a két ország közelsége ellenére még sosem kóstolt juhfarkot vagy hárslevelűt.

 

A Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa oldalán már májusra lehet szobákat foglalni, és a várakozások szerint nyitnak a teraszok is, így reméljük, hogy mind a hotel vendégeinek mind pedig Mikinac sommelier-nek bőven lesz alkalma a magyar tételeket kiélvezni.

 

A Nebo Restaurant & Lounge borlapjára a következő tételeket listázták be:

 

Pezsgők:

  • Homola 2017
  • Wassmann Morizz 2017

 

Fehérborok

  • 2HA Olaszrizling 2018
  • Balassa Kakas Furmint 2018
  • Balassa Szent Tamás Furmint 2018
  • Somlói Vándor Birtok Juhfark 2018
  • Somlói Vándor Öregtőkék – Nyugat Juhfark 2019
  • Somlói Vándor Celi 2019
  • Villa Sandahl Wet Stones 2015
  • Villa Sandahl Rabbit Periscope 2017
  • 2HA Olaszrizling 2018

 

Vörösbor

  • Wassmann Samo cuvée (Cabernet Sauvignon-Merlot)

 

Édes borok

  • Majoros Pincészet Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2013, Zsirai Tokaji Fordítás 2017