Mindazok számára, akik szeretnének több ezer vagy több tízezer olívaolajat kóstolni, remek alkalmat biztosítanak a különböző  expók, amelyeknek már a helyszínei is igen csábítóak – jellemzően bő olajfatermő vidékek szolgálnak ezek  otthonául.

Idén május 28. és 30. között kerül megrendezésre a trieszti Olio Capitale, ahol néhány isztriai termelőtől eltekintve csaknem  teljes egészében olasz olívaolajokkal találkozhat a nagyérdemű. A Vinitalyval egyidőben és nem mellesleg egy helyen kerül  megrendezésre a Sol Expo, tervezett időpontja június 20–23. A világ legnagyobb olívával foglalkozó szakkiállítására minden  páratlan évben kerül sor Andalúziában: az Expoliva idén szeptember 21. és 25. között várja látogatóit. Itt nemcsak olajkóstolásra lehet számítani, hanem komoly workshopokra, kurzusokra, egyéb olívás ismeretszerzési lehetőségekre is.

 

Új őrület az olívaolaj-turizmus

Olívaolajat azonban nem csak kiállításokon lehet kóstolni: a borturizmus mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a  célországokban az olajturizmus is. Habár 2020 eléggé kedvezőtlennek bizonyult ebből a szempontból, Olaszországban pont  egy éve jelentették be, hogy a borturizmus szegmensét bővítik az olaj felé is: gondoljunk itt élményszüretre, saját olaj  készítésének lehetőségére, szabadidős és egyéb informatív tevékenységekre, kóstoltatásra. Mindeközben az olajtermelő országokban a gasztronómia területén is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a különböző termékek iránt, sok helyütt lehet  már akár olaj-étel párosításokkal is találkozni.

 

Fotó: 2HA Facebook

Az első pionír hazánkban

Olyan világot élünk, amikor az ember folyamatosan keresi a káoszból kivezető kapaszkodókat; így talán nem számít  hívságnak az sem, ha reményt kelt bennünk kis hazánk első olívaolaja. Török Csaba a 2HA Szőlőbirtok és Pincészettel nemcsak megálmodta, hanem meg is valósította a saját kis Toszkánáját, ahol a sangiovese-ültetvény mellől nem hiányozhat
az olajfa sem. „A klímazónák eltolódásának következményeként a szubmediterrán feltételek ma már a badacsonyi termőtájon  is adottak” – mondja. Az első fákat több mint tíz éve telepítette; jelenleg francia, spanyol és horvát növényekből áll az időjárás  és a téli fagyok következtében jelentősen megcsappant liget, amely fénykorában kétszáz fát is számlált. Az eltelt évtized alatt  sokat tanult a növény gondozásáról, sőt már cseperednek az első, általa szaporított egyedek is. A fák a legtöbb évben adnak  ermést, amelyet eddig a fermentáció technológiáját alkalmazva olívabogyóként dolgozott fel és tett el csinos kis üvegekbe, a  2020-as év azonban nem várt bőkezűséggel jutalmazta meg eddigi törekvéseit. Mint mondja, nincs tudomása arról, hogy bárki  más hasonló sikert könyvelhetne el itthon: 45 kg bogyót szüretelt le fáiról, amely ezúttal már nem csak  csemegebogyóként végezte. Professzionális eszközök híján ugyan, de a mennyiség és Csaba lehetetlent nem ismerő  optimizmusa házasításának eredményeként megszületett az ország első extraszűz olívaolaja. Ki tudja, talán pont ez jelzi,  hogy a 21. század emberét sújtó özönvíznek vége van.

 

Tudja meg honnan származnak az olajfák, és hogyan érdemes nekilátni az olívaolaj kóstolásnak.

A teljes cikk a VinCE Magazin 2021/2 februári lapszámában jelent meg.

Szerző: Kalmár Borbála