Az emelkedő hőmérséklet és a melegebb évjáratok arra ösztönzik a toszkánai bortermelőket, hogy a merlot és cabernet sauvignon helyett több cabernet franc-t ültessenek; legalábbis a Tenuta di Trinoro tulajdonosa, Andrea Franchetti szerint.

“A cabernet franc egy nagyszerű alapanyag Toszkánában – a napsütéses órák magas száma alkalmassá teszi a benne rejlő potenciált, hogy kiváló önálló fajtabort lehessen belőle készíteni” – mondta Franchetti a Drinks Business-nek. “A cabernet franc gazdag és összetett, és a fajta sokkal tartósabb, mint a merlot, különösen a változó éghajlatunkban egyre melegebbé váló időjárási körülményekhez igazodva. A 21. században a cabernet franc most a cabernet sauvignon szerepét váltja fel, mint Olaszország elsődleges vörösbort adó szőlőfajtája. Toszkána legdrágább vörösborai közül sok, köztük az Ornellaia és a Saffredi, cabernet sauvignon/merlot házasításokból áll.

Az Ornellaia birtokigazgatója, Axel Heinz szerint azonban a merlot is egyre nehezebben alkalmazkodik a 2017-es évjáratokhoz hasonló intenzív hőséghez és aszályhoz. “A merlot tagadhatatlanul szenved. Van néhány homokos talajra ültetett merlot-nk, amely nem részesül a magasabb fekvésű, a tengerhez közelebb fekvő terroirjainkra jellemző hűsítő hatásokból” – mondta Heinz. “A klímaváltozás alakította a legutóbbi újratelepítési stratégiánkat; az újratelepítés következő szakaszának megkezdésekor csökkenteni kívánjuk a merlot arányát a cabernet franc és a cabernet sauvignon javára. A cabernet franc figyelemre méltó módon ellenáll a rendkívül meleg időjárásnak is: sikerül megtartania aromatikus lendületét és komplexitását. Az Ornellaia-nál ez volt a kulcsa az olyan forró évjáratok sikerének, mint a 2003-as vagy a 2009-es.”

Heinz elmondta azt is, hogy az Ornellaia az utóbbi időben jelentős erőforrásokat fektetett a késői érésű fajtákkal való kísérletezésbe. A birtok bérelt egy montepulcianóval beültetett szőlőültetvényt is, amely nagyon jól teljesít a melegebb körülmények között. Egy nap ez is bekerülhet az Ornellaia grand vinjébe.

 

Forrás: Drinks Business