Egy bor, amit mindenki iszik, de senki sem törődik vele igazán – hölgyeim és uraim, íme a sauvignon blanc.

Ez talán kissé felületesen hangzik így, de ha megnézzük a számokat, ez az igazság. A Wine-Searcher felhasználói körében a sauvignon blanc iránt az elmúlt 12 hónapban nem igazán nőtt az érdeklődés – sőt, az összes keresés csökkenő tendenciát mutat az előző évhez képest.

“Ez részben a szőlő mindenütt jelenlévő elterjedtségének tudható be. Ha egy egyszerű, frissítő péntek esti lazítót keres az ember, nincs is szüksége különféle kereső oldalakra, elegendő csupán besétálnia valamelyik italboltba, és választania a számos könnyedén felcserélhető bor közül egyet” – írja a Wine-Searcher szakértője. “Szeretne egy kis egres/passionfruit/füves ízvilágot? Válasszon, a boltok polcain található sauvignon blanc-ok többsége megfelel a célnak.”

A sauvignon blanc-t  azonban nem szabad lesajnálni. A szőlőből gyönyörű borok készülnek, és a legjobb palackok külön kasztba tartoznak.

A Wine-Searcher adatait megvizsgálva ezek szépen illusztrálják a sauvignon kissé furcsa helyzetét. Ha a Wine-Searcherön fellelhető összes sauvignon blanc borának származási országát nézzük, három ország dominál: az USA, Új-Zéland és Franciaország, amelyek együttesen az oldalon jegyzett kereskedők által kínált összes sauvignon 71 százalékát teszik ki. Ha azonban ezt összevetjük a keresésekkel, akkor kiderül, hogy az USA az összes keresés 37 százalékát (és az összes ajánlat 26 százalékát), Franciaország pedig az összes keresésnek mindössze 2 százalékát (és az összes ajánlat 22 százalékát) teszi ki. Új-Zéland – egy olyan ország, ahol a sauvignon blanc a borászat gerince – az összes sauvignon 23 százalékát adja, de az összes keresésnek csak 1 százalékát.

Ezt az egyensúlyhiányt részben ellensúlyozza az Egyesült Királyság piaca, amely az összes keresés 13 százalékát teszi ki, szemben a tavalyi 12 százalékkal, de veszélyes csak néhány országra támaszkodni, még akkor is, ha ezekben az országokban rengeteg olyan ember él, aki szívesen fogyaszt sauvignon blanc-t.

“És bár lehet, hogy az emberek isszák, de biztosan nem keresnek meg minket érte. Míg a sauvignon blancra vonatkozó globális keresések 13,4 százalékkal nőttek, a teljes forgalom ugyanebben az időszakban mintegy 25 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a sauvignon keresése visszafelé halad. És ez meglepő, ha megnézzük a listánkon szereplő borok minőségét.”

Ennyi bevezető után lássuk is akkor a legkeresettebb borok listáját:

Dagueneau Pouilly-Fumé Silex
Bread & Butter California Sauvignon Blanc
Cloudy Bay Marlborough Sauvignon Blanc
Pavillon Blanc du Château Margaux
Edmond Vatan Sancerre Clos la Neore
Dagueneau Pouilly-Fumé Pur Sang
Screaming Eagle Sauvignon Blanc
Cloudy Bay Te Koko Marlborough Sauvignon Blanc
Dog Point Marlborough Sauvignon Blanc
Domaine Vacheron Sancerre

 

Forrás: Wine-Searcher